Wielkanoc: Szynka pieczona z miodem

Wielkanoc: Szynka pieczona z miodem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowa, peklowana szynka

    1,3 kg
  • ananas

    1 puszka
  • cukier

    3 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • pieprz biały Prymat

    0,5 łyżeczki
  • woda

    0,5 szklanki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wymoczyć 6-8 godz. w zimnej wodzie, a następnie wymyć i osuszyć. Skórkę naciąć w ukośną kratkę i naszpikować goździkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 200C i piec w nim szynkę około 100 min, często polewając gorącym bulionem. Około 20 min przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem wymieszanym z cukrem. Ananasa lub brzoskwinie osączyć z syropu. Pieczeń wyjąć, przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Do sosu od pieczeni wlać zalewę z owoców, podgrzać w nim owoce i obłożyć nimi mięso. Sos podawać w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

25.03.2015 08:44
pyszna szyneczka

Klausia

13.04.2014 15:05
taka szynka to jest szynka :)

Iwona32

23.04.2013 08:49
smaczne smaczne...

Magda24

31.03.2013 12:42
szyneczka kusząca wyglądem i smakiem - tak wnioskuję z listy składników i sposobu wykonania:)

kasia-gotuje.pl

29.03.2013 18:53
Świetny pomysł, ananas, miód, goździki ciekawe jak smakowała. Muszę zapamiętać ten przepis.

leonowie

29.03.2013 15:40
też taką robię:)

2milutka

29.03.2013 14:58
Z miodem jeszcze nie robiłam mniam!

gosia56

29.03.2013 14:15
napewno pyszna taka szyneczka

Janina

29.03.2013 13:54
Aż ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat