Przepis i sposób przygotowania na: Placki pomidorowe z twarogiem, DS XIX odc. 19
To przepis na nieoczywiste placki - z pomidorów, jajek, mąki z ziołami. Podajemy je z twarogiem ze śmietaną i świeżym ogórkiem. Są delikatne w smaku, smaczne i wegetariańskie
Placki z pomidorami Michela Morana- przepis krok po kroku:
Umyte ogórki wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli pojawi się woda, odlewamy. Siekamy drobno czosnek i wrzucamy do miski. Twaróg półtłusty dodajemy do miski i rozdrabniamy widelcem. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Doprawiamy pieprzem ziołowym. Dodajemy śmietanę (ok 7-8 łyżek) tak żeby konsystencja była nie za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wkładamy do lodówki.
Cebule i czosnek drobno siekamy. Pomidory kroimy na ćwiartki. Łyżeczką oczyszczamy z pestek i miąższu. Kroimy na kosteczkę. Do miski wbijamy 2 jajka i ubijamy je. Siekamy świeże liście mięty. W misce łączymy jajko, pomidory, cebulę, czosnek i miętę. Przyprawiamy gałką mieloną i mieszamy, dodajemy mąkę, wsypujemy cząber. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mąkę do pomidorów po łyżce, aż uzyskamy pożądaną konsystencję (nie za gęstą).
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Za pomocą łyżki formujemy płaskie placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Na talerzu wykładamy placki. Do małej miseczki nakładamy sos. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty i posypujemy pestkami słonecznika.