Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Najlepszy barszcz ukraiński to taki, który jest pełen warzyw i składników nadających mu smaku i koloru. Jego przygotowanie jest czasochłonne, a sam efekt końcowy nie przypomina barszczu najczęściej przyrządzanego w polskich kuchniach. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • buraki ćwikłowe

    40 dag
  • włoszczyzna

    1 porcja
  • kapusta włoska

    1/4 główki
  • fasola perłowa

    10 dag
  • ziemniaki

    15 dag
  • pomidory

    40 dag
  • mąka

    1 łyżka
  • zakwas buraczany

    1/2 szklanki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Barszcz ukraiński

Przygotowanie barszczu ukraińskiego jest stosunkowo czasochłonne, dlatego dobra organizacja w kuchni jest gwarantem sukcesu. Można przyspieszyć czas jego przygotowywania, sięgając np. po fasolę z puszki. Jeśli zaś chcemy przygotować ją od zera, konieczne jest moczenie fasoli przez ok. 12 godzin. 

Jeśli ten etap mamy już z głowy, przygotowanie barszczu ukraińskiego będzie szybsze. Wystarczy następnie przygotować składniki, przygotować z nich wywar, dodać przetarte pomidory, mąkę oraz zakwas.

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz ukraiński foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Barszcz ukraiński foto
Fasolę opłukać, zalać 3 szklankami wody i odstawić na 12 godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Pomidory udusić w małej ilości wody i przetrzeć. Buraki, włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Krok 3 - Barszcz ukraiński foto
Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Z włoszczyzny, buraków i 6 szklanek wody ugotować wywar, pod koniec gotowania dodać ziemniaki i kapustę. Gotować jeszcze 25 minut, po czym dodać fasolę i pomidory.
Krok 4 - Barszcz ukraiński foto
Zupę doprawić mąką rozmieszaną z ¼ szklanki zimnego wywaru, zamieszać, zagotować. Doprawić kwasem burakowym lub koncentratem i śmietaną. Dodać roztarty czosnek i jeśli trzeba sól i pieprz czarny mielony Prymat.
Krok 5 - Barszcz ukraiński foto
Smacznego!

Barszcz ukraiński, to z pewnością nie najszybsza w przygotowaniu zupa, jednak warto poświęcić jej czas, by zachwycić się bogactwem jej smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

endzi
endzi 17.02.2016 17:06
To zdecydowanie przepis dla mnie!
Barbara13 15.02.2016 23:30
Bardzo lubię taki barszczyk
dollce 15.02.2016 20:21
wygląda cudownie
Habibi 15.02.2016 16:13
bardzo lubimy barszczyk ukraiński :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat