Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Najlepszy barszcz ukraiński to taki, który jest pełen warzyw i składników nadających mu smaku i koloru. Jego przygotowanie jest czasochłonne, a sam efekt końcowy nie przypomina barszczu najczęściej przyrządzanego w polskich kuchniach. 

Składniki:

Składniki:

buraki ćwikłowe 40 dag
włoszczyzna 1 porcja
kapusta włoska 1/4 główki
fasola perłowa 10 dag
ziemniaki 15 dag
pomidory 40 dag
mąka 1 łyżka
zakwas buraczany 1/2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
czosnek 1 ząbek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński

Przygotowanie barszczu ukraińskiego jest stosunkowo czasochłonne, dlatego dobra organizacja w kuchni jest gwarantem sukcesu. Można przyspieszyć czas jego przygotowywania, sięgając np. po fasolę z puszki. Jeśli zaś chcemy przygotować ją od zera, konieczne jest moczenie fasoli przez ok. 12 godzin. 

Jeśli ten etap mamy już z głowy, przygotowanie barszczu ukraińskiego będzie szybsze. Wystarczy następnie przygotować składniki, przygotować z nich wywar, dodać przetarte pomidory, mąkę oraz zakwas.

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki
Krok 1 - Barszcz ukraiński foto
2
Fasolę opłukać, zalać 3 szklankami wody i odstawić na 12 godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Pomidory udusić w małej ilości wody i przetrzeć. Buraki, włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn.
Krok 2 - Barszcz ukraiński foto
3
Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Z włoszczyzny, buraków i 6 szklanek wody ugotować wywar, pod koniec gotowania dodać ziemniaki i kapustę. Gotować jeszcze 25 minut, po czym dodać fasolę i pomidory.
Krok 3 - Barszcz ukraiński foto
4
Zupę doprawić mąką rozmieszaną z ¼ szklanki zimnego wywaru, zamieszać, zagotować. Doprawić kwasem burakowym lub koncentratem i śmietaną. Dodać roztarty czosnek i jeśli trzeba sól i pieprz czarny mielony Prymat.
Krok 4 - Barszcz ukraiński foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Barszcz ukraiński foto

Barszcz ukraiński, to z pewnością nie najszybsza w przygotowaniu zupa, jednak warto poświęcić jej czas, by zachwycić się bogactwem jej smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 17.02.2016 17:06
To zdecydowanie przepis dla mnie!
Barbara13 15.02.2016 23:30
Bardzo lubię taki barszczyk
dollce 15.02.2016 20:21
wygląda cudownie
Habibi 15.02.2016 16:13
bardzo lubimy barszczyk ukraiński :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak