Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

4.9
(620)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Spróbuj zrobić to tradycyjne, łemkowskie danie.

Składniki:

kapusta kiszona
300 gramów
mąka pszenna
1 szklanka
jajko
1 sztuka
mleko
3/4 szklanki
Kminek mielony Prymat
1/4 łyżeczki
majeranek
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
olej do smażenia
majonez
2 łyżki
jogurt naturalny
2 łyżki
sól morska Prymat w młynku
do smaku smaku
czosnek
1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Fuczki - wyśmienite placki z kiszonej kapusty, ze szczyptą kminku i pieprzu czarnego. Fuczki podaj ze śmietaną lub dipem majonezowo-śmietanowym z ziołami i czosnkiem. To jest wyśmienite, regionalne danie z Bieszczadów.

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.

2. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

4. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.

5. Usmażone placuszki podajemy z dipem. Smacznego

Jeśli znudziły Ci się placki ziemniaczane, kopytka lub krokiety zrób fuczki! Fuczki to wyśmienite danie bieszczadzkie. Przepis na fuczki i inne pyszne dania obiadowe znajdziesz w zbiorze przepisów na OBIAD.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia 15.01.2025 17:09
Świetny przepis, jest stałą pozycją w moim menu. Kminku i majeranku dodaję podwójną porcję, soli łyżeczkę, pieprzu też mniej więcej tyle. Są przepyszne i robi się je ekspresowo!
Doradca Smaku 16.01.2025 08:24
Super ❤️
[email protected] 07.11.2024 18:15
Jadłam w Cisnej "pod kudłatym aniołem". Bardzo dobre. Polecam.
Marek 30.08.2024 13:53
Bardzo dobry przepis, polecam! Jak ktoś chce trochę mniej kalorii, to sos czosnkowy wychodzi bardzo dobry również bez majonezu, na samym gęstym jogurcie.
Kristi 15.03.2024 14:02
Pyszne placki,szybkie w przygotowaniu.A sos idealnie się komponuje -;)
Go123 19.01.2024 16:23
Czy cisto na fućki można przechowywać np zrobię wieczorem a smaże na drugi dzień?
Miszelina 15.11.2023 12:10
Świetny i oryginalny smak :)
AlicjaS 07.10.2023 15:49
Warto dodać do ciasta przesmażoną cebulkę:-)
Doradca Smaku 09.10.2023 08:48
Tak można, to dobry pomysł :)
Joanna 24.07.2023 14:09
Zrobiłam. Tak, właśnie takie jadłam w Cisnej w Chacie pod Tarasami. Pychota!
Łukasz S 28.11.2022 10:38
Kapusta gotowana?
Doradca Smaku 28.11.2022 11:58
Placuszki można robić z gotowanej i nieugotowanej kapusty, zależy od tego jaka Ci bardziej smakuje :) Poizdrawiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak