Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    300 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    3/4 szklanki
  • kminek mielony

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • olej do smażenia

  • majonez

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • zioła prowansalskie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Ciasto przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
Usmażone placuszki podajemy z sosem. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat