Przepis i sposób przygotowania na: Zupa koperkowa z chipsami z boczku, DS XVIII odc. 35
Głównym składnikiem zupy koperkowej jest oczywiście bulion i świeży koperek, który nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. W połączeniu z warzywami, takimi jak ziemniaki, marchewka czy ogórek kiszony tworzą idealną harmonię smaków.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przyprawiamy kurkumą Prymat i dokładnie mieszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki i dorzucamy do garnka.
Wszystko doprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Następnie wlewamy wywar z jarzyn.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Prymat. Gotujemy przez ok. 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy śmietanę 12% i sok z cytryny. Siekamy świeży koperek i dodajemy do zupy.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy plastry boczku. Gotową zupę zalewamy do miski i podajemy z plastrami boczku i dekorujemy koperkiem.
Propozycja nr 2:
Zupa koperkową można podać również jako wegetariański chłodnik. Należy schłodzić ją wcześniej w lodówce, a następnie dodać maślankę. Warto serwować z prażonymi ziarnami słonecznika.