Zupa koperkowa z chipsami z boczku, DS XVIII odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Zupa koperkowa z chipsami z boczku, DS XVIII odc. 35

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjna zupa koperkowa na dwa sposoby? Dlaczego nie! W prosty sposób na bazie tego samego wywaru możemy równocześnie przygotować danie na zimno i danie na ciepło. Zaciekawieni? To koniecznie poznajcie ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • ogórki kiszone

    2 sztuki
  • wywar warzywny

    1 litr
  • śmietana 12%

    100 gramów
  • maślanka

    1 szklanka
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • sok z cytryny

    1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • koperek

    1 pęczek
  • oliwa

    1 łyżka
  • pestki słonecznika

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa koperkowa z chipsami z boczku, DS XVIII odc. 35

Głównym składnikiem zupy koperkowej jest oczywiście bulion i świeży koperek, który nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. W połączeniu z warzywami, takimi jak ziemniaki, marchewka czy ogórek kiszony tworzą idealną harmonię smaków.

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Przyprawiamy kurkumą Prymat i dokładnie mieszamy. Marchewkę i ziemniaki kroimy na równe kawałki i dorzucamy do garnka.

Wszystko doprawiamy gałką muszkatołową Prymat. Następnie wlewamy wywar z jarzyn.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Prymat. Gotujemy przez ok. 12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Ogórki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Następnie dodajemy śmietanę 12% i sok z cytryny. Siekamy świeży koperek i dodajemy do zupy.

Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy plastry boczku. Gotową zupę zalewamy do miski i podajemy z plastrami boczku i dekorujemy koperkiem.

Propozycja nr 2: 
Zupa koperkową można podać również jako wegetariański chłodnik. Należy schłodzić ją wcześniej w lodówce, a następnie dodać maślankę. Warto serwować z prażonymi ziarnami słonecznika. 

Jeśli lubicie zupy, koniecznie spróbujcie pysznej zupy koperkowej! Ta aromatyczna zupa jest idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a równocześnie smacznego. Natomiast w wersji na zimno będzie orzeźwiająca w upalne dni. 
A jeśli jednak szukacie innych pomysłów na smaczne zupy, zapraszam TUTAJ.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat