Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe placki z kapusty, pora i marchewki
- placki z kapusty
- pomysł na obiad
- pomysł na szybki obiad
KROK 1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajka, bezglutenowy proszek do pieczenia, sól* i pieprz. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, a powstałą masę odstawiamy na około 20 minut.
KROK 2. Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą. Dodajemy szczyptę soli oraz listek laurowy i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę i przelewamy zimną wodą.
KROK 3. Pora drobno kroimy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę, pora i marchewkę, posiekany koperek oraz starty ser (żółty lub mozzarella) dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
KROK 4. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienia. Po usmażeniu układamy placuszki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.