Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki (opcjonalnie)
  • jajka

    2 szt.
  • mąka pszenna

    2 - 3 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki. Jedni kochają chrupiące, inni delikatne i puszyste. Ja uwielbiam wszystkie! Tym razem postanowiłam przygotować je według przepisu Magdy Gessler i muszę przyznać, że są wyśmienite - prawdziwy smak ziemniaka, otulony chrupiącą koronką.

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu

* śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu

* kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PolHanka

28.07.2019 19:39
Ja wpierw dodaję same żółtka, a na koniec ubitą pianę z białek. Często dodaję również przyprawę do ziemniaków.

adelajda

28.01.2016 19:01
Bardzo lubię :)

Bernadeta1

26.01.2016 17:33
uwielbiam chrupiące placki ziemniaczane

Skotka

26.01.2016 15:25
Pyszne i jaki ładny kolorek:)

Motorek

26.01.2016 14:21
lubię takie placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat