Co na obiad: dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: dyniowe kopytka z gulaszem z jesiennych warzyw wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Obiad z sezonowych jesiennych warzyw: dyni - w formie kopytek dyniowych oraz cukinii, pomidorów, papryki i cebuli - w formie gulaszu. Do tego odrobina twarogu wędzonego i garść świeżej rukoli. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kopytka:

  • dynia piżmowa

    1 sztuka
  • oliwa

    do skropienia
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do posypania
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    100-150 gramów
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Na gulasz warzywny:

  • oliwa

    do smażenia
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • papryka węgierska mielona

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    do smaku
  • bulion warzywny

    0,7 litra
  • suszone pomidory z czosnkiem

    1 opakowanie
  • cukinia

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • batat

    1 sztuka
  • ciecierzyca ugotowana

    100 gramów
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Dodatki:

  • twaróg wędzony

    3-4 łyżki
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię przekrajamy na pół, nacinamy do samej skórki, solimy, polewamy oliwą i pieczemy przez 30 minut w temp. 200°C.

Kiedy dynia się piecze, na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, cebulę, pomidory wraz z tymiankiem, pieprzem oraz rozmarynem, przez 2-3 minuty.

Po tym czasie dodajemy paprykę i prażymy ją przez ok. 20-30 sekund, po czym warzywa zalewamy bulionem, dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.

Kiedy sos mamy gotowy, cukinie, paprykę oraz cebulę podsmażamy na oliwię wraz z solą tak by były złociste.

Podsmażone warzywa dodajemy do sosu wraz z batatem i gotujemy ok. 20 minut, tak by batat był miękki.

Kiedy gulasz się dusi obieramy ze skóry upieczoną dynię, dodajemy do niej sól, pieprz, jajko oraz mąkę, doprawiamy gałką muszkatołową oraz imbirem, i dokładnie mieszamy ciasto. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka do przechowywania żywności.

Kopytka wyciskamy na gotującą się i posoloną wodę, odcinając za pomocą noża ciasto, tak by miało wielkość i kształt kopytek.

Po 5 minutach kopytka wykładamy na talerz, do gotującego się gulaszu dodajemy cieciorkę oraz cebulkę i wykładamy go obok kopytek, dodajemy wędzony twaróg oraz rukolę.

Jeśli macie ochotę na inną propozycję wegetariańskiego obiadu, obejrzyjcie PRZEPIS na knedliki z sosem grzybowym i chrupiącym czipsem z parmezanu.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat