Co na obiad: Barszcz ukraiński wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na barszcz ukraiński, z dodatkiem białej fasoli, kapusty i ziemniaków. Jeśli macie ochotę na domową, sycącą zupę - zróbcie barszcz!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Barszcz:

  • olej

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • buraki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    5-6 sztuk
  • liść laurowy

    4 sztuki
  • masło

    80 gramów
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • fasola biała

    1 puszka
  • kapusta biała

    100 gramów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bulion

    400 mililitrów
  • czosnek

    2 ząbki
  • ocet spirytusowy

    30 mililitrów
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Do dekroacji:

  • śmietana 18%

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku podsmażamy buraki, cebulę, marchew, ziemniaki wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym przez 2-3 minuty.

Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem, zasmażamy 20 sekund, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy kolejne
30-40 sekund, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy fasolę, kapustę, sól, chili oraz czosnek i gotujemy kolejne 5-6 minut.

Gotowy barszcz doprawiamy octem, sokiem z cytryny oraz majerankiem, wykładamy do miski i ozdabiamy śmietaną oraz pietruszką.

Smacznego!

 

 

Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy koniecznie sprawdź przepis na SOLIANKĘ.

Doradca Smaku
Użyjcie ziemniaków typ a lub AB. Zachowają zwartą strukturę podczas gotowania zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat