Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Barszcz:
-
olej
2 łyżeczki -
cebula
1 sztuka -
buraki
2 sztuki -
ziemniaki
3 sztuki -
marchew
1 sztuka -
ziele angielskie
5-6 sztuk -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
masło
80 gramów -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
fasola biała
1 puszka -
kapusta biała
100 gramów -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
chili Prymat
1/2 łyżeczki -
bulion
400 mililitrów -
czosnek
2 ząbki -
ocet spirytusowy
30 mililitrów -
sok z cytryny
z 1/4 owocu -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Do dekroacji:
-
śmietana 18%
-
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Barszcz ukraiński wg Piotra Ogińskiego
W garnku podsmażamy buraki, cebulę, marchew, ziemniaki wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym przez 2-3 minuty.
Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem, zasmażamy 20 sekund, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy kolejne
30-40 sekund, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy fasolę, kapustę, sól, chili oraz czosnek i gotujemy kolejne 5-6 minut.
Gotowy barszcz doprawiamy octem, sokiem z cytryny oraz majerankiem, wykładamy do miski i ozdabiamy śmietaną oraz pietruszką.
Smacznego!
Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy koniecznie sprawdź przepis na SOLIANKĘ.
Użyjcie ziemniaków typ a lub AB. Zachowają zwartą strukturę podczas gotowania zupy.![]()
Komentarze (0)