Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Barszcz ukraiński wg Piotra Ogińskiego

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na barszcz ukraiński, z dodatkiem białej fasoli, kapusty i ziemniaków. Jeśli macie ochotę na domową, sycącą zupę - zróbcie barszcz!

Składniki:

Barszcz:

olej 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
buraki 2 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
marchew 1 sztuka
ziele angielskie 5-6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
masło 80 gramów
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
fasola biała 1 puszka
kapusta biała 100 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
chili Prymat 1/2 łyżeczki
bulion 400 mililitrów
czosnek 2 ząbki
ocet spirytusowy 30 mililitrów
sok z cytryny z 1/4 owocu
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka

Do dekroacji:

śmietana 18%
natka pietruszki

Porada

Użyjcie ziemniaków typ a lub AB. Zachowają zwartą strukturę podczas gotowania zupy.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Barszcz ukraiński wg Piotra Ogińskiego

W garnku podsmażamy buraki, cebulę, marchew, ziemniaki wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym przez 2-3 minuty.

Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy masło, doprawiamy pieprzem, zasmażamy 20 sekund, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy kolejne
30-40 sekund, następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy fasolę, kapustę, sól, chili oraz czosnek i gotujemy kolejne 5-6 minut.

Gotowy barszcz doprawiamy octem, sokiem z cytryny oraz majerankiem, wykładamy do miski i ozdabiamy śmietaną oraz pietruszką.

Smacznego!

 

 

Jeśli lubisz gęste, pożywne zupy koniecznie sprawdź przepis na SOLIANKĘ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak