Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z chrzanem i mascarpone, DS XVI, odc. 20

5.0
(168)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Pyszna zupa ogórkowa, zabielona serem mascarpone z dodatkiem wyrazistego chrzanu tartego. To także zupa z niespodzianką, bo dodatkiem jest grillowany twaróg z sezamem - nieoczywiste połączenie, ale pyszne!

Składniki:

Wywar z warzyw:

marchewka
3 sztuki
seler naciowy
2 łodygi
liście kapusty
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
por
1 sztuka
korzeń selera
1/4 sztuki
korzeń pietruszki
3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
woda zimna
3 litry

Zupa:

cebula
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
korzeń pietruszki
1 sztuka
korzeń selera
1/4 sztuki
ogórki kiszone
500 gramów
ziemniaki
4 sztuki
czosnek
3 ząbki
masło
1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
wywar warzywny
1,5 litra
Ziele angielskie całe Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
serek mascarpone
3 łyżki
Chrzan śmietankowy Smak
2 łyżeczki
posiekany koperek
3 łyżki
Sklep Prymat

Twaróg:

twaróg tłusty
125 gramów
sezam
3 łyżki
olej rzepakowy
1 łyżka

Do smaku:

Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Dekoracja:

koperek świeży
kilka gałązek
Sklep Prymat
sezam
1 łyżka

Porada

Małosolne albo twarde ogórki kiszone należy podsmażyć na łyżce masła. Jeśli ogórki są miękkie, możemy pominąć ten krok.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z chrzanem i mascarpone, DS XVI, odc. 20

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. 

1. Siekamy cebulę. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki do jednej miski.

2. Do osobnej miski trzemy ogórki. Zachowujemy sok z ogórków.

3. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plastry.

4. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, a następnie czosnek i całość mieszamy. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodajemy majeranek oraz pieprz ziołowy. Mieszamy i dodajemy utarte wcześniej warzywa – marchewkę, pietruszkę i bulwę selera oraz ziemniaki. Ponownie mieszamy i podsmażamy chwilę.

5. Do podsmażonych warzyw wlewamy wywar jarzynowy, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, mieszamy całość i gotujemy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

6. Gdy zupa się gotuje, twaróg obtaczamy w sezamie i odstawiamy. Kiedy będzie
w temperaturze pokojowej, możemy przejść do grillowania.

7. Pod koniec gotowania do zupy dodajemy przetarte ogórki oraz wodę z ogórków – do smaku. Po chwili dokładamy ser mascarpone, mieszamy i ponownie doprowadzamy ogórkową 
do wrzenia. Gdy się zagotuje, dodajemy chrzan śmietankowy, mieszamy i zdejmujemy zupę
z ognia.

8.  Patelnię grillową rozgrzewamy i za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Zaczynamy od największej mocy palnika, w trakcie grillowania zmniejszamy moc o połowę, aby sezam się nie przypalił. Grillujemy krótko z obu stron.

Sposób podania:

Ogórkową podajemy z plastrami twarogu w sezamie. Danie dekorujemy posiekanym koperkiem i posypujemy sezamem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak