Pigwówka -nalewka z pigwy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spirytus

    1/2 litra
  • pigwa

    1 kilogram
  • cukier drobny

    1,5 kilograma
  • wódka

    1/2 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce pigwy należy dokładnie umyć. Przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Potem kroić na paski. Zasypać szklanką cukru i spirytusem. Spirytus wyciąga z owoców sok. Po kliku dniach wymieszać, dolać wódkę i w ciągu tygodnia dosypywać cukier i mieszać. Odstawić niech stoi w ciemnym miejscu, ja mam specjalny duży słój na nalewkę. Po miesiącu lub dwóch (jeśli dotrwa) zlewać do butelek.
Nalewki podaje się w kieliszkach na nóżce, takich jak do likieru, można też w kieliszkach do wódki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 21.05.2015 09:58
pigwówka mniam
[email protected] 21.06.2012 19:45
Pychota
agnieszka214 12.05.2011 09:19
pycha
agnieszka214 12.05.2011 09:19
pycha
Kate131 18.06.2010 07:32
CIEKAWE JAK TO SMAKUJE:)
IlonaAlbertos 01.06.2010 20:00
Pysznie wygląda banditko :)
Iwusia 30.05.2010 21:41
mniammm .... no to zdrówko ;)
banditka 28.05.2010 08:40
Zdjęcie pigwówki już dodane - alkohol ma ladny miodowy kolor i jest pyszny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat