Ciasteczka i muffiny: Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna typ 500

    500 g
  • masło

    50 g
  • żółtka

    7 sztuk
  • śmietana kwaśna

    130 g
  • spirytus

    40 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    5 g
  • tłuszcz do smażenia

Domowy cukier puder

  • laska wanilii

    1-2 sztuki
  • cukier puder

    240 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Faworki  foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Faworki  foto
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasiona i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Pustą laskę wanilii dzielimy na kilka mniejszych części i wkładamy co cukru. Całość przekładamy do szczelnego pojemnika, zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Faworki  foto
Mąkę przesiewamy przez gęste sito, dodajemy masło, siekamy nożem i dodajemy resztę składników - zagniatamy na ciasto kluskowe. Wyrabiamy bardzo długo, aby na powierzchni ciasta widoczne były pęcherzyki powietrza. Możemy kilkakrotnie uderzyć w ciasto wałkiem. Gotowe ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (uzyskamy w ten sposób listkujący przekrój faworka).
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Faworki  foto
Ciasto wałkujemy bardzo cienko na około 1-2 mm i wykrawamy radełkiem lub nożem paski szerokości około 2 cm i długości około 5-6 cm. Środek delikatnie nacinamy i przewijamy jeden koniec – da nam to ładny efekt po usmażeniu.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Faworki  foto
Smażymy na jasno złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu został wchłonięty. Gotowe faworki posypujemy wcześniej przygotowanym aromatycznym, domowym cukrem pudrem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:44
Cudownie wyglądają!
Monika-twin 22.02.2017 20:07
Fajne faworki.
dollce 23.11.2015 11:43
apetyczna propozycja
Habibi 23.11.2015 10:08
cudne są i perfekcyjnie cieniutkie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat