Na ciepło: Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • żółtka

    8 szt.
  • śmietana gęsta

    3-5 łyżek
  • sól

  • spirytus

    50 ml
  • masło

    2 łyżki
  • cukier puder

  • tłuszcz do smażenia

    800 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto, bardzo dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, z każdej z nich uformować kulę, cieniutko rozwałkować i pokroić radełkiem na paski o szerokości 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, a następnie przewinąć przez nie jeden koniec paska. W garnku rozgrzać tłuszcz do temperatury ok. 70°C, smażyć w nim faworki, a następnie wyjąć je i odsączyć z tłuszczu używając papierowego ręcznika.
Faworki przełożyć na talerz i obficie posypać cukrem pudrem.

Doradca Smaku
Aby faworki były kruche, po zagnieceniu należy zbijać ciasto drewnianym wałkiem przez minimum 5 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 04.02.2019 12:34
Bardzo fajne, apetyczne faworki.
jejkuchnia 21.03.2018 15:51
Kiedyś bardzo lubiłam, ale od jakiegoś czasu mi się przejadły. :D
misia53 12.02.2015 15:23
a ja zapomniałam o radełku ale też mi ładne wyszły
Magda60 11.02.2015 13:56
pysznie wygladaja
Katarzyna59 09.02.2015 21:07
wspaniałe!
jasiek 09.02.2015 15:46
mi taki ładny kolor nie wychodzi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat