Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • cukier drobny

    200 gramów
  • cukier puder

    50 gramów
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • orzechy laskowe

    100 gramów
  • orzechy brazylijskie

    100 gramów
  • masło

    150 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    z 1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę, energicznie zagnieść. Uformować kulę i gotową wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i uformować tartaletki.

Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
W tym czasie przygotować masę – na sztywną i lśniącą pianę ubić białka z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Gotową pianę nałożyć do babeczek i zapiec ok. 10-15 minut.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Podawać ostudzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 03.10.2017 08:57
Ale piękne!
ekspansja-smaku 06.09.2016 18:16
miam, wyglądają przepysznie :)
bietka 17.12.2015 20:54
rzeczywiście pychota :)
Małgorzata92 24.11.2015 12:36
Mniam, pyszności :)
monikaT83 23.11.2015 11:24
Bogactwo smaków!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat