Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe

Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • cukier drobny

    200 g
  • cukier puder

    50 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • orzechy laskowe

    100 g
  • orzechy brazylijskie

    100 g
  • masło

    150 g
  • jaja

    3 sztuki
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    z 1 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Przygotowanie składników.
Krok 2 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę, energicznie zagnieść. Uformować kulę i gotową wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
Krok 3 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
W tym czasie przygotować masę – na sztywną i lśniącą pianę ubić białka z cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy i aromat waniliowy, delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Gotową pianę nałożyć do babeczek i zapiec ok. 10-15 minut.
Krok 5 - Ciasteczka i muffiny: Tartaletki orzechowe foto
Podawać ostudzone.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

03.10.2017 08:57
Ale piękne!

ekspansja-smaku

06.09.2016 18:16
miam, wyglądają przepysznie :)

bietka

17.12.2015 20:54
rzeczywiście pychota :)

Małgorzata92

24.11.2015 12:36
Mniam, pyszności :)

monikaT83

23.11.2015 11:24
Bogactwo smaków!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat