Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg w soli z orzeźwiającą salsą, DS XVIII odc. 4

5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co zrobić aby ryba zachwycała soczystym, delikatnym i aromatycznym mięsem? Upiec ją w soli!

Smak pstrąga pieczonego w solnej panierce znakomicie uzupełni orzeźwiająca, pomidorowo-ananasowa salsa zmieszana z komosą ryżową. 

Składniki:

pstrąg 1 sztuka
białko jaja kurzego 1 sztuka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 3-5 łyżek
komosa ryżowa 1 szklanka
ananas ½ sztuki
pomidor 2 sztuki
natka pietruszki 4-5 łyżek
cebula czerwona 1 sztuka
sok z limonki kilka kropli
sos sojowy 2-3 łyżki
orzeszki ziemne 1 garść
cytryna 0,5 - 1 sztuka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 3-4 łyżeczki
świeża natka pietruszki kilka gałązek
woda 1 ½ szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg w soli z orzeźwiającą salsą, DS XVIII odc. 4

Pieczenie pstrąga w soli ma wiele zalet. Głównym celem jest wydobycie naturalnych smaków ryby. Sól stanowi warstwę ochronną, zapobiegającą odparowywaniu wody, a także wspomaga wydzielanie soków i aromatów. Pieczenie pstrąga w soli dodaje mu delikatnego i słonego smaku, jest skutecznym sposobem na ochronę przed bakteriami i zachowanie świeżości ryby.

W z tego przepisu na pstrąga pieczonego w soli dowiecie się też co zrobić, aby solna warstwa nie odrywała się od ryby oraz jak przyrządzić orzeźwiającą salsę z komosą ryżową. 

Opis przygotowania

1

Przygotowujemy solną panierkę: oddzielamy żółtko od białka. W misce mieszamy białko z solą morską jodowaną gruboziarnistą Prymat tak by składniki dobrze się połączyły.(ilość soli zależ od ilości białka – masa ma być gęsta).

2

Kroimy cytrynę na plasterki. Do ryby wkładamy trzy plasterki cytryny, a następnie całą rybę posypujemy natką pietruszki Prymat. Rybę układamy na papierze do pieczenia w naczyniu żaroodpornym, a następnie wykładamy na nią solną panierkę tak, by przykryła całą rybę. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

3

Do garnka wsypujemy jedną szklankę komosy ryżowej i wlewamy 1 ½ szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 min do momentu wchłonięcia przez nasiona całej wody.

4

Przygotowujemy salsę: ananasa, cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnie i dodajemy sos sojowy. Całość przyprawiamy papryką węgierską Prymat i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z kuchenki i dodajemy kilka kropel soku ze świeżej limonki. Następnie siekamy świeżą pietruszkę i dodajemy do salsy. Gotową salsę łączymy w misce z komosą ryżową.

5

Wyjmujemy upieczoną rybę z piekarnika, zdejmujemy z niej solną panierkę i dekorujemy ją limonką oraz świeżą pietruszką. Salsę podajemy w osobnej miseczce z odrobiną orzeszków do dekoracji.

Oprócz pstrąga, w solnej panierce możecie przyrządzić w piekarniku także inne ryby takie jak okoń morski czy labraks

Sprawdźcie też zestawienie inspirujących przepisów i porad, w jakich daniach stosować sól

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak