Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Labraks pieczony w soli morskiej i ziołach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zioła 1 pęczek (szałwia i bazylia)
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna plasterek
wino białe wytrawne 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (gruboziarnista)
ryba ok.1-1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Labraks pieczony w soli morskiej i ziołach

Kroki postępowania

1
1/4 soli morskiej gruboziarnistej zmiksować w blenderze z pęczkiem ziół (szałwią i bazylią) oraz pęczkiem pietruszki, następnie ziołową sól wymieszać z resztą soli;
Krok 1 - Labraks pieczony w soli morskiej i ziołach foto
2
Rybę wypatroszyć,ale nie usuwać łusek, środek doprawić pieprzem,włożyć gałązkę pietruszki, czosnek i plaster cytryny;
Do formy wsypać 1/3 soli, położyć na niej rybę, skropić białym winem;
Krok 2 - Labraks pieczony w soli morskiej i ziołach foto
3
A następnie przykryć ręsztą soli;
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, włożyć formę z rybą na 40 minut;
Jeśli ryba jest większa ok. 2-2,5 kg przedłużyć pieczenie o 10-20 minut;
Krok 3 - Labraks pieczony w soli morskiej i ziołach foto
4
Po upieczeniu ściągnąć warstwę soli z ryby,odkroić najpierw boczne płetwy, głowę, następnie ściągnąć łyżką skórę i wykładać filet ryby na talerze przy gościach;Rybę na talerzach skropić oliwą z oliwek extra vergin;
Smacznego!
Krok 4 - Labraks pieczony w soli morskiej i ziołach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 23.11.2013 10:02
Świetna rybka :)
ONY_za_kare 21.11.2013 10:47
fantastyczna rybka!
Mniam 18.11.2013 10:22
Nigdy tak nie robiłam, ale słyszałam, że bardzo dobre są tak przyrządzone ryby.
EmciaPichci 18.11.2013 07:41
mmm pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak