Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43

Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    300 g
  • masło

    20 g
  • kasza pęczak

    60 g
  • Kucharek Smak Natury

    2 łyżki
  • białe wino

    200 ml
  • marchewka

  • por

  • seler

    1/2 szt.
  • sól morska

  • pieprz cytrynowy

  • zioła prowansalskie

  • cebula suszona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Oczyszczamy rybę – wykrajamy ości, oddzielamy mięso od skóry.
Krok 2 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Doprawiamy filety (od strony skóry) ziołami prowansalskimi, pieprzem cytrynowym, solą morską do smaku.
Krok 3 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Filety rybne zawijamy w roladki, a następnie w folię do żywności (aby kształtem przypominały cukierki).
Krok 4 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Przygotowujemy ciepłą sałatkę: kroimy selera, marchewkę oraz pora w kostkę.
Krok 5 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Krok 6 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Wstawiamy drugi garnek z wodą do ugotowania „cukierków z ryby” – doprawiamy wodę 2 łyżkami przyprawy do potraw i wlewamy trochę wina.
Krok 7 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Do garnka z masłem wrzucamy warzywa i kaszę pęczak (objętościowo tyle kaszy pęczak, ile warzyw). Dodajemy suszoną cebulę, sól i pieprz, resztę wina i czekamy aż wino odparuje.
Krok 8 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Rybę zawiniętą w folię wkładamy do wody z przyprawą do potraw na około 7 minut. Do ciepłej sałatki kiedy odparuje wino dodajemy trochę wody i gotujemy około 10 minut.
Krok 9 - Przepis dnia V: Rolada z pstrąga z sałatką na ciepło, odc. 43 foto
Na talerz nakładamy ciepłą sałatkę, roladki wyjęte z folii i przecięte na pół, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Doradca Smaku
Rybę możemy pozbawić łusek za pomocą łyżki - to szybki i dość czysty sposób.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat