Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Pstrąg w płatkach migdałowych wg Piotra Ogińskiego
Do miękkiego masła dodajemy cebulę białą oraz czerwoną, cebulkę dymkę, szałwię, kolendrę, pietruszkę, masę doprawiamy przyprawą do ryb, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą ręki. Rybom odcinamy głowy oraz płetwy, i nacinamy skórę. Tak przygotowanego pstrąga faszerujemy połową nadzienia oraz plastrami cytrusów. Nafaszerowane ryby układamy na reszcie cytrusów oraz ewentualnie cebuli i szałwii, rybę solimy i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 minut. Kiedy pstrąg się piecze, na patelni prażymy migdały wraz z solą, skórką z pomarańczy oraz cynamonem przez ok. 3-4 minuty. Upieczonego pstrąga dekorujemy świeżą pietruszką i posypujemy chrustem z migdałów. Smacznego!