Co na Święta: Pstrąg w płatkach migdałowych wg Piotra Ogińskiego

Co na Święta: Pstrąg w płatkach migdałowych wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pstrąg jest idealną rybą na Święta. Żyje w czystych wodach w Polsce, a do jego smaku nie trzeba się przyzwyczajać, jak w przypadku wielu innych ryb. Z masłem z dodatkiem szałwii i płatkami migdałowymi będzie smakował wyśmienicie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pstrąg z nadzieniem:

  • pstrągi

    2 szt.
  • masło 82%

    120 g
  • szałwia

    10 liści
  • cebula

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • zielona pietruszka

    3 g
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    2 łyżeczki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • świeża kolendra

    5 g
  • cytryna

    6-8 plastrów

Posypka migdałowa:

  • migdały w płatkach

    50 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • skórka z pomarańczy

    1/3 szt.
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Dodatki:

  • pietruszka

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: Pstrąg w płatkach migdałowych wg Piotra Ogińskiego

Do miękkiego masła dodajemy cebulę białą oraz czerwoną, cebulkę dymkę, szałwię, kolendrę, pietruszkę, masę doprawiamy przyprawą do ryb,  czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem oraz solą i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą ręki.  Rybom odcinamy głowy oraz płetwy, i nacinamy skórę. Tak przygotowanego pstrąga faszerujemy połową nadzienia oraz plastrami cytrusów.  Nafaszerowane ryby układamy na reszcie cytrusów oraz ewentualnie cebuli i szałwii, rybę solimy i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 20 minut.  Kiedy pstrąg się piecze, na patelni prażymy migdały wraz z solą, skórką z pomarańczy oraz cynamonem przez ok. 3-4 minuty. Upieczonego pstrąga dekorujemy świeżą pietruszką i posypujemy chrustem z migdałów. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat