Co na obiad: Pstrąg z grilla i sałatka z cukinii wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Pstrąg z grilla i sałatka z cukinii wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pstrąg to ryba, która idealnie nadaje się na grilla. Z lekką i zieloną sałatką z cukinii smakuje naprawdę pysznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • pstrąg

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżka
  • koperek świeży

    5 gramów
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • cytryna

    3 plastry
  • Grill klasyczny

    1 łyżka
  • Sól himalajska Prymat

Sałatka

  • cukinia

    1 sztuka
  • orzechy nerkowca

    25 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • granat

    1/3 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    7-8 sztuk
  • koperek świeży

    5 gramów
  • ser feta

    70 gramów

Dressing

  • sos sałatkowy włoski

    1 opakowanie
  • oliwa

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wkładamy masło, koperek, cebulę, plasterki cytryny pokrojone na ćwiartki oraz przyprawę do grilla i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Gotowym farszem nadziewamy pstrągi, które przekłuwamy wykałaczką i posypujemy dokładnie solą.

Obieraczką wycinamy cienkie paski z cukinii, a następnie dodajemy do miski pozostałe składniki na sałatkę. W małej miseczce dokładnie mieszamy sos sałatkowy z wodą i olejem. Sos dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem zostawiamy na 5 minut w chłodnym miejscu.

Pstrągi układamy na rozgrzanym grillu, rybę pieczemy pod przykryciem ok. 7 minut z każdej strony. Gotowe pstrągi podajemy z sałatką i kawałkiem cytryny.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat