Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pstrąg z grilla i sałatka z cukinii wg Piotra Ogińskiego
Do miski wkładamy masło, koperek, cebulę, plasterki cytryny pokrojone na ćwiartki oraz przyprawę do grilla i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
Gotowym farszem nadziewamy pstrągi, które przekłuwamy wykałaczką i posypujemy dokładnie solą.
Obieraczką wycinamy cienkie paski z cukinii, a następnie dodajemy do miski pozostałe składniki na sałatkę. W małej miseczce dokładnie mieszamy sos sałatkowy z wodą i olejem. Sos dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem zostawiamy na 5 minut w chłodnym miejscu.
Pstrągi układamy na rozgrzanym grillu, rybę pieczemy pod przykryciem ok. 7 minut z każdej strony. Gotowe pstrągi podajemy z sałatką i kawałkiem cytryny.