Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pstrąg z grilla i sałatka z cukinii wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pstrąg to ryba, która idealnie nadaje się na grilla. Z lekką i zieloną sałatką z cukinii smakuje naprawdę pysznie!

Składniki:

Ryba

pstrąg 2 sztuki
masło 3 łyżka
koperek świeży 5 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
cebula 1 sztuka
cytryna 3 plastry
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Sałatka

cukinia 1 sztuka
orzechy nerkowca 25 gramów
cebula czerwona 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżeczka
granat 1/3 sztuka
pomidorki koktajlowe 7-8 sztuk
koperek świeży 5 gramów
ser feta 70 gramów

Dressing

Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat 1 opakowanie
oliwa 3 łyżki
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pstrąg z grilla i sałatka z cukinii wg Piotra Ogińskiego

Do miski wkładamy masło, koperek, cebulę, plasterki cytryny pokrojone na ćwiartki oraz przyprawę do grilla i wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Gotowym farszem nadziewamy pstrągi, które przekłuwamy wykałaczką i posypujemy dokładnie solą.

Obieraczką wycinamy cienkie paski z cukinii, a następnie dodajemy do miski pozostałe składniki na sałatkę. W małej miseczce dokładnie mieszamy sos sałatkowy z wodą i olejem. Sos dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Sałatkę przed podaniem zostawiamy na 5 minut w chłodnym miejscu.

Pstrągi układamy na rozgrzanym grillu, rybę pieczemy pod przykryciem ok. 7 minut z każdej strony. Gotowe pstrągi podajemy z sałatką i kawałkiem cytryny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak