Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    4 szt. (wypatroszone, oczyszczone)
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    3 łyżki
  • masło

    4 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki (plastry)
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • pieczarki

    12 szt. (obrane, małe)
  • pomidorki koktajlowe

    8 szt.
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • cytryna

    1 szt. (pokrojona)
  • krem chrzanowy Smak

    1 słoik
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi foto
Pstrągi osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć przyprawą do ryb. Każdą rybę nadziać masłem, czosnkiem i gałązkami natki pietruszki.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi foto
Pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na złoty kolor, doprawiając do smaku (pieprzem i solą). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi foto
Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć pstrągi, posypać pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi. Całość oprószyć solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 3. Pieczone pstrągi z pieczarkami i pomidorami koktajlowymi foto
Tak przygotowane pstrągi podawać z cząstkami cytryny i kremem chrzanowym. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat