Obiad: Wegańskie kotlety z ciecierzycy z sałatką z awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 2 | Obiad

Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Stosując dietę wegetariańską warto pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości białka. Rośliny strączkowe mają sporo tego makroskładnika, a w tej formie zasmakują nawet zagorzałym mięsożercom.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    182 g (1 szklanka)
  • marchew

    37 g (ok. 1/2 szt.)
  • cebula

    44 g (ok. 1/2 szt.)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • siemię lniane

    12 g (1 łyżka)
  • sos sojowy jasny

    10 ml (1 łyżka)
  • olej rzepakowy rafinowany

    7 ml (1 łyżka)
  • imbir mielony

    1 g (2 szczypty)
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • awokado

    114 g (ok. 1/2 szt.)
  • pomidor

    1 szt. (ok. 160 g)
  • rzodkiewki

    4 szt. (ok. 48 g)
  • miks sałat

    31 g (1 szklanka)
  • musztarda

    10 g (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny

    18 ml (2 łyżki)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • słonecznik łuskany

    6 g (2 łyżeczki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Siemię lniane zalej sosem sojowym wymieszanym z 2 łyżkami wody i odstaw na chwilę.

2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.

4. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz. Przełóż ją do miski i zblenduj na niezbyt gładką masę tak, aby pozostały grudki. Dodaj zawartość patelni, marchewkę, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.

6. Przygotuj sałatkę: awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora oraz rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Warzywa ułóż na sałacie i posyp nasionami.

7. Gotowe kotlety przełóż na talerz i podawaj z sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat