Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad: Wegańskie kotlety z ciecierzycy z sałatką z awokado

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta wegetariańska | Dzień 2 | Obiad

Przepis na wegańskie kotlety z ciecierzycy z sałatką z awokado. Stosując dietę wegetariańską warto pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości białka. Rośliny strączkowe mają sporo tego makroskładnika, a w tej formie zasmakują nawet zagorzałym mięsożercom.

 

Składniki:

ciecierzyca konserwowa, bez zalewy 182 g (1 szklanka)
marchew 37 g (ok. 1/2 szt.)
cebula 44 g (ok. 1/2 szt.)
czosnek 1 ząbek (ok. 7 g)
siemię lniane 12 g (1 łyżka)
sos sojowy jasny 10 ml (1 łyżka)
olej rzepakowy rafinowany 7 ml (1 łyżka)
Imbir mielony Prymat 1 g (2 szczypty)
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 g (2 szczypty)
awokado 114 g (ok. 1/2 szt.)
pomidor 1 szt. (ok. 160 g)
rzodkiewki 4 szt. (ok. 48 g)
miks sałat 31 g (1 szklanka)
musztarda 10 g (1 łyżeczka)
sok z cytryny 18 ml (2 łyżki)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 g (2 szczypty)
Pieprz czarny mielony Prymat 2 g (2 szczypty)
słonecznik łuskany 6 g (2 łyżeczki)

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Wegańskie kotlety z ciecierzycy z sałatką z awokado

Wegańskie kotlety z ciecierzycy - to danie, które pokochają nie tylko osoby na diecie bezmięsnej. Zobacz jak je przygotować i zabierz się do pracy, aby móc wypróbować tego smacznego dania. 

- zabierz do pracy, 

- serwuj na obiad lub kolację, 

- koniecznie przygotuj do tego ulubioną sałatkę. 

1. Siemię lniane zalej sosem sojowym wymieszanym z 2 łyżkami wody i odstaw na chwilę.

2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.

4. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz. Przełóż ją do miski i zblenduj na niezbyt gładką masę tak, aby pozostały grudki. Dodaj zawartość patelni, marchewkę, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.

6. Przygotuj sałatkę: awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora oraz rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Warzywa ułóż na sałacie i posyp nasionami.

7. Gotowe kotlety przełóż na talerz i podawaj z sałatką.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

Jak przygotować wegańskie leczo? Zapraszam na przepis!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak