Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Wegańskie kotlety z ciecierzycy z sałatką z awokado
Wegańskie kotlety z ciecierzycy - to danie, które pokochają nie tylko osoby na diecie bezmięsnej. Zobacz jak je przygotować i zabierz się do pracy, aby móc wypróbować tego smacznego dania.
- zabierz do pracy,
- serwuj na obiad lub kolację,
- koniecznie przygotuj do tego ulubioną sałatkę.
1. Siemię lniane zalej sosem sojowym wymieszanym z 2 łyżkami wody i odstaw na chwilę.
2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
4. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz. Przełóż ją do miski i zblenduj na niezbyt gładką masę tak, aby pozostały grudki. Dodaj zawartość patelni, marchewkę, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.
6. Przygotuj sałatkę: awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora oraz rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Warzywa ułóż na sałacie i posyp nasionami.
7. Gotowe kotlety przełóż na talerz i podawaj z sałatką.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.