Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciecierzyca konserwowa, bez zalewy
182 g (1 szklanka) -
marchew
37 g (ok. 1/2 szt.) -
cebula
44 g (ok. 1/2 szt.) -
czosnek
1 ząbek (ok. 7 g) -
siemię lniane
12 g (1 łyżka) -
sos sojowy jasny
10 ml (1 łyżka) -
olej rzepakowy rafinowany
7 ml (1 łyżka) -
Imbir mielony Prymat
1 g (2 szczypty) -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
2 g (2 szczypty) -
awokado
114 g (ok. 1/2 szt.) -
pomidor
1 szt. (ok. 160 g) -
rzodkiewki
4 szt. (ok. 48 g) -
miks sałat
31 g (1 szklanka) -
musztarda
10 g (1 łyżeczka) -
sok z cytryny
18 ml (2 łyżki) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 g (2 szczypty) -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (2 szczypty) -
słonecznik łuskany
6 g (2 łyżeczki)
Sposób przygotowania
1. Siemię lniane zalej sosem sojowym wymieszanym z 2 łyżkami wody i odstaw na chwilę.
2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
4. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz. Przełóż ją do miski i zblenduj na niezbyt gładką masę tak, aby pozostały grudki. Dodaj zawartość patelni, marchewkę, siemię lniane oraz przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.
6. Przygotuj sałatkę: awokado obierz i pokrój w kostkę, pomidora oraz rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki, a następnie wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Warzywa ułóż na sałacie i posyp nasionami.
7. Gotowe kotlety przełóż na talerz i podawaj z sałatką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się