Co zrobić z awokado? Przed przystąpieniem do przygotowania jakiegokolwiek dania czy też pasty z awokado, koniecznie sprawdźmy, czy jest odpowiednio miękkie i przygotujmy je odpowiednio do spożycia.
Jakie awokado wybrać?
Najczęściej spotykane odmiany awokado to:
Awokado fuerte – charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem, w kształcie przypomina gruszkę. Jego skórka jest cienka i gładka. W smaku jest kremowe.
Awokado hass - ma charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, wpadający w odcień brązowego. Jest bardziej owalny niż odmiana fuerte. Jego skórka jest grubsza i chropowata. W smaku poza charakterystyczną dla awokado kremowością, można wyczuć orzechowe nuty.
Jakie powinno być awokado?
Bez względu na odmianę awokado, którą zdecydujecie się kupić, każdy owoc powinien być:
Dojrzały - najłatwiej rozpoznać czy awokado jest dojrzałe po szypułce. Po lekkim naciśnięciu palcem, powinna bez problemu dać się usunąć.
Miękki – dojrzałe awokado, bez problemu można rozsmarować na kromce chleba, bez konieczności wcześniejszego mechanicznego rozdrabniania.
- Jeżeli nie chcecie aby awokado zbyt szybko dojrzało, możecie spowolnić ten proces, przechowując owoc w lodówce.
- Jeżeli zależy Wam na tym, aby owoc jak najszybciej nadawał się do spożycia, trzymajcie go w ciemnym, ciepłym miejscu gdzie będzie miał szansę dojrzeć i nabrać właściwego smaku.
Jak przygotować awokado do spożycia?
1. Przecinamy owoc ostrym nożem wzdłuż, dookoła pestki. Nóż powinien zagłębić się w miąższ do samej pestki.
2. Po przekrojeniu na pół, chwytamy dwie połówki awokado i przekręcamy je w dwie, przeciwne strony.
3. Jeżeli nie chcemy zjadać całego owocu od razu, w części, którą zostawiamy na później zostawiamy pestkę. Spowolni to czernienie miąższu.
4. Awokado możemy obrać ze skórki, ale z dojrzałego owocu skórkę powinno dać się bez problemu usunąć ręcznie lub wyjąć miąższ łyżeczką.
5. Aby zachować idealny, zielony kolor naszego awokado, powinno się go delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Jak jeść awokado?
Przepisy na awokado stały się bardzo popularne. Wielu miłośników tego owocu, lubi jeść je samodzielnie. Świetnie smakują również kanapki z awokado, które możemy przyprawić według własnych upodobań czy nadziane rozmaitymi dodatkami faszerowane awokado. Szczególnie smaczne są jednak sałatki z awokado, które odpowiednio doprawione kuszą bogactwem smaków, kolorów i struktur.
>> KLIKNIJ I SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA DANIA Z AWOKADO <<