Przepis i sposób przygotowania na: Kolacja: Pieczone ziemniaki z ciecierzycą i pastą z awokado
W tym przepisie na pieczone ziemniaki wegańskie znajdziesz masę witamin i składników odżywczych! Połączenie wszystkich tych super warzyw to idealny pomysł na pożywną, wegańską kolację, a nawet późny obiad.
1. Ziemniaki wyszoruj i przekrój na pół. Następnie gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 20 minut (w zależności od ich wielkości).
2. Odcedzone ziemniaki skrop olejem, dopraw solą i pieprzem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.
3. Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
4. Awokado umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz chili i całość rozgnieć widelcem.
5. Na połówkach ziemniaków ułóż pastę z awokado oraz ciecierzycę i posyp nasionami.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.