Kolacja: Pieczone ziemniaki z ciecierzycą i pastą z awokado

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 2 | Kolacja

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater:

„Chociaż ziemniaki i ciecierzyca znane są już od dawna, to o strączkach nieco zapomniano. Wracają one do łask i dobrze, ponieważ dostarczają roślinnego białka i błonnika, które są wparciem w redukcji masy ciała - sycą na długo i dostarczają niezbędnych składników.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    1 szt. (ok. 159 g)
  • olej rzepakowy rafinowany

    4 ml (ok. 2 łyżeczki)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (ok. 1 szczypta)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (ok. 2 szczypty)
  • awokado

    123 g (ok. 1/2 szt.)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 8 g)
  • sok z cytryny

    10 ml (ok. 1 łyżka)
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    2 g (ok. 2 szczypty)
  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    26 g (ok. 1 łyżka)
  • słonecznik łuskany

    3 g (ok. 1 łyżeczka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj i przekrój na pół. Następnie gotuj do miękkości w osolonej wodzie przez około 20 minut (w zależności od ich wielkości).

2. Odcedzone ziemniaki skrop olejem, dopraw solą i pieprzem, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut.

3. Ciecierzycę z puszki odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.

4. Awokado umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ. Przełóż go do miski, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz chili i całość rozgnieć widelcem.

5. Na połówkach ziemniaków ułóż pastę z awokado oraz ciecierzycę i posyp nasionami.

Doradca Smaku
* Nasiona możesz podprażyć na suchej patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat