Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Dieta dla aktywnych | Dzień 3 | Obiad

Przepis na pieczonego łososia na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki. Sięgaj po tłuste ryby morskie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zawierają  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać wraz z dietą. Zmniejszają nie tylko ryzyko chorób układu krążenia, ale także chronią przed procesami neurodegeneracyjnymi, wiążącymi się z rozwojem demencji czy chorobą Alzheimera.

 

Składniki:

quinoa - komosa ryżowa biała sucha
45 g (3 łyżki)
surowy łosoś
140 g
sos sojowy jasny
10 ml (1 łyżka)
ocet ryżowy
2 ml (1 łyżeczka)
syrop klonowy
6 ml (2 łyżeczki)
Papryka słodka mielona Prymat
2 g (2 szczypty)
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
2 g (2 szczypty)
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 g (1 szczypta)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 g (2 szczypty)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (2 szczypty)
Sklep Prymat
ziarna sezamu
4 g (1 łyżeczka)
cukinia
164 g (ok. 1/2 szt.)
marchew
73 g (1 szt.)
czosnek
1 ząbek (ok. 7 g)
suszony pomidor
15 g (3 plastry)
olej rzepakowy rafinowany
11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
szczypiorek
4 g (1 łyżka)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Rybę umyj i osusz.

3. Przygotuj marynatę mieszając sos sojowy, połowę oleju, ostrą i słodką paprykę, ocet ryżowy, syrop klonowy, sól, chili oraz sezam, a następnie natrzyj nią rybę i odstaw na około godzinę.

4. Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 7 minut.

5. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

6. Cukinię i marchew umyj, a następnie zrób z nich spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem).

7. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć spaghetti z warzyw i smaż przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.

8. Komosę wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż spaghetti oraz rybę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak