Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 3 | Obiad

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Sięgaj po tłuste ryby morskie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zawierają  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać wraz z dietą. Zmniejszają nie tylko ryzyko chorób układu krążenia, ale także chronią przed procesami neurodegeneracyjnymi, wiążącymi się z rozwojem demencji czy chorobą Alzheimera.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    45 g (3 łyżki)
  • surowy łosoś

    140 g
  • sos sojowy jasny

    10 ml (1 łyżka)
  • ocet ryżowy

    2 ml (1 łyżeczka)
  • syrop klonowy

    6 ml (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • ziarna sezamu

    4 g (1 łyżeczka)
  • cukinia

    164 g (ok. 1/2 szt.)
  • marchew

    73 g (1 szt.)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • suszony pomidor

    15 g (3 plastry)
  • olej rzepakowy rafinowany

    11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
  • szczypiorek

    4 g (1 łyżka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Rybę umyj i osusz.

3. Przygotuj marynatę mieszając sos sojowy, połowę oleju, ostrą i słodką paprykę, ocet ryżowy, syrop klonowy, sól, chili oraz sezam, a następnie natrzyj nią rybę i odstaw na około godzinę.

4. Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 7 minut.

5. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

6. Cukinię i marchew umyj, a następnie zrób z nich spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem).

7. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć spaghetti z warzyw i smaż przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.

8. Komosę wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż spaghetti oraz rybę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat