Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 3 | Obiad

Przepis na pieczonego łososia na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki. Sięgaj po tłuste ryby morskie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zawierają  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać wraz z dietą. Zmniejszają nie tylko ryzyko chorób układu krążenia, ale także chronią przed procesami neurodegeneracyjnymi, wiążącymi się z rozwojem demencji czy chorobą Alzheimera.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    45 g (3 łyżki)
  • surowy łosoś

    140 g
  • sos sojowy jasny

    10 ml (1 łyżka)
  • ocet ryżowy

    2 ml (1 łyżeczka)
  • syrop klonowy

    6 ml (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • ziarna sezamu

    4 g (1 łyżeczka)
  • cukinia

    164 g (ok. 1/2 szt.)
  • marchew

    73 g (1 szt.)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • suszony pomidor

    15 g (3 plastry)
  • olej rzepakowy rafinowany

    11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
  • szczypiorek

    4 g (1 łyżka)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Rybę umyj i osusz.

3. Przygotuj marynatę mieszając sos sojowy, połowę oleju, ostrą i słodką paprykę, ocet ryżowy, syrop klonowy, sól, chili oraz sezam, a następnie natrzyj nią rybę i odstaw na około godzinę.

4. Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 7 minut.

5. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

6. Cukinię i marchew umyj, a następnie zrób z nich spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem).

7. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć spaghetti z warzyw i smaż przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.

8. Komosę wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż spaghetti oraz rybę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat