Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta dla aktywnych | Dzień 3 | Obiad

Przepis na pieczonego łososia na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki. Sięgaj po tłuste ryby morskie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Zawierają  niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które należy dostarczać wraz z dietą. Zmniejszają nie tylko ryzyko chorób układu krążenia, ale także chronią przed procesami neurodegeneracyjnymi, wiążącymi się z rozwojem demencji czy chorobą Alzheimera.

 

Składniki:

quinoa - komosa ryżowa biała sucha 45 g (3 łyżki)
surowy łosoś 140 g
sos sojowy jasny 10 ml (1 łyżka)
ocet ryżowy 2 ml (1 łyżeczka)
syrop klonowy 6 ml (2 łyżeczki)
Papryka słodka mielona Prymat 2 g (2 szczypty)
Papryka ostra mielona Prymat 2 g (2 szczypty)
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 g (1 szczypta)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 g (2 szczypty)
Pieprz czarny mielony Prymat 2 g (2 szczypty)
ziarna sezamu 4 g (1 łyżeczka)
cukinia 164 g (ok. 1/2 szt.)
marchew 73 g (1 szt.)
czosnek 1 ząbek (ok. 7 g)
suszony pomidor 15 g (3 plastry)
olej rzepakowy rafinowany 11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
szczypiorek 4 g (1 łyżka)

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Rybę umyj i osusz.

3. Przygotuj marynatę mieszając sos sojowy, połowę oleju, ostrą i słodką paprykę, ocet ryżowy, syrop klonowy, sól, chili oraz sezam, a następnie natrzyj nią rybę i odstaw na około godzinę.

4. Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 7 minut.

5. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.

6. Cukinię i marchew umyj, a następnie zrób z nich spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem).

7. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć spaghetti z warzyw i smaż przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.

8. Komosę wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż spaghetti oraz rybę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak