Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
quinoa - komosa ryżowa biała sucha
45 g (3 łyżki) -
surowy łosoś
140 g -
sos sojowy jasny
10 ml (1 łyżka) -
ocet ryżowy
2 ml (1 łyżeczka) -
syrop klonowy
6 ml (2 łyżeczki) -
Papryka słodka mielona Prymat
2 g (2 szczypty) -
Papryka ostra mielona Prymat
2 g (2 szczypty) -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 g (1 szczypta) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 g (2 szczypty) -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (2 szczypty) -
ziarna sezamu
4 g (1 łyżeczka) -
cukinia
164 g (ok. 1/2 szt.) -
marchew
73 g (1 szt.) -
czosnek
1 ząbek (ok. 7 g) -
suszony pomidor
15 g (3 plastry) -
olej rzepakowy rafinowany
11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki) -
szczypiorek
4 g (1 łyżka)
Przepis i sposób przygotowania Obiad: Pieczony łosoś na komosie ryżowej i spaghetti z cukinii i marchewki
1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Rybę umyj i osusz.
3. Przygotuj marynatę mieszając sos sojowy, połowę oleju, ostrą i słodką paprykę, ocet ryżowy, syrop klonowy, sól, chili oraz sezam, a następnie natrzyj nią rybę i odstaw na około godzinę.
4. Przełóż rybę na blaszkę wyłożoną papierem od pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 7 minut.
5. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
6. Cukinię i marchew umyj, a następnie zrób z nich spaghetti specjalną obieraczką do julienne lub maszynką (spiralizerem).
7. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć spaghetti z warzyw i smaż przez 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodaj suszone pomidory i dopraw solą oraz pieprzem.
8. Komosę wyłóż na talerz. Na wierzchu połóż spaghetti oraz rybę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze (0)