Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kulebiak:
-
ciasto francuskie
1 płat -
jajko
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1 sztuka -
olej rzepakowy
1 łyżka -
obgotowane suszone borowiki
200 gramów -
kapusta kiszona
200 gramów
Sos:
-
posiekany szczypiorek
1 pęczek -
kwaśna śmietana
4 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Do smaku:
-
Tymianek suszony Prymat
-
Kminek mielony Prymat
-
Koperek liofilizowany Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Kulebiak z ciasta francuskiego, odc. 36
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy przez 1-2 minuty na oleju rzepakowym. Dodajemy grzyby, tymianek i mieszamy. Wrzucamy kapustę, przyprawiamy kminkiem, solą morską i mieszamy. Na koniec dodajemy liofilizowany koperek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na ciasto wykładamy farsz, zostawiamy 2 cm marginesu z każdej strony. Jajka roztrzepujemy, smarujemy nimi boki ciasta. Farsz również skrapiamy jajkiem. Zawijamy trzy boki do środka, następnie tworzymy roladę. Kulebiaka kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Z wierzchu również smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 45 minut w 180°C.
Siekamy szczypiorek, którym następnie posypujemy śmietanę. Sos doprawiamy czarnym pieprzem.
Podanie:
Kulebiak kroimy na plastry, podajemy z sosem do maczania.
Komentarze (0)