odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kulebiak z ciasta francuskiego, odc. 36

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Ciasto francuskie sprawdzi się nawet lepiej niż drożdżowe dzięki zawartym w nim maśle. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kulebiak:

  • ciasto francuskie

    1 płat
  • jajka

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • obgotowane suszone borowiki

    200 g
  • kapusta kiszona

    200 g

Sos:

  • posiekany szczypiorek

    1 pęczek
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty

Do smaku:

  • tymianek suszony

  • kminek mielony

  • koperek liofilizowany

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy przez 1-2 minuty na oleju rzepakowym. Dodajemy grzyby, tymianek i mieszamy. Wrzucamy kapustę, przyprawiamy kminkiem, solą morską i mieszamy. Na koniec dodajemy liofilizowany koperek. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na ciasto wykładamy farsz, zostawiamy 2 cm marginesu z każdej strony. Jajka roztrzepujemy, smarujemy nimi boki ciasta. Farsz również skrapiamy jajkiem. Zawijamy trzy boki do środka, następnie tworzymy roladę. Kulebiaka kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Z wierzchu również smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 45 minut w 180°C.

Siekamy szczypiorek, którym następnie posypujemy śmietanę. Sos doprawiamy czarnym pieprzem.  

Podanie: 

Kulebiak kroimy na plastry, podajemy z sosem do maczania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat