Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula czerwona
1
kiełbasa
80 g
pieczarki
4
pomidory suszone Smak
kilka
Kminek mielony Prymat
do smaku
oregano
do smaku
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
masło
1 łyżka
jajko
4
Ser Koryciński naturalny świeży
150 g
ogóreczki konserwowe Smak
kilka
Sklep Prymat
szczypiorek
pęczek
Sklep Prymat
natka pietruszki
pęczek
olej rzepakowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8

Kroki postępowania

1
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Składniki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Pieczarki kroimy w ćwiartki i na cienkie paski i dodajemy na patelnię.
Całość doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą, pieprzem, kminkiem i smażymy razem.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8 foto
2
Jak wszystkie składniki będą podsmażone dodajemy kilka pokrojonych w paski pomidorów suszonych i doprawiamy do smaku roztartym w dłoniach oregano i bazylią.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8 foto
3
Cztery małe foremki do zapiekania smarujemy masłem i przekładamy do nich składniki z patelni. Do każdej foremki na wierzch wbijamy jajko i posypujemy z wierzchu startym serem korycińskim lub dowolnym serem podpuszczkowym np. mozzarella. Foremki wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości foremek. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok. 25 min do piekarnika nagrzanego do 160°C.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8 foto
4
Foremki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z ogóreczkami pokrojonymi w cienkie paski.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Nietypowy sposób na jajka, odc. 8 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2019 14:09
Fajnie przygotowane jajka ,smaczne i kuszące ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak