Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(87)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Quiche lorraine to typowe danie francuskie. Francuzi jedzą go o każdej porze, a najczęściej rano, w drodze do pracy. Quiche można przygotowywać na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie chef Robert Sowa użył ciasta francuskiego, boczku, sera żółtego, marynowanych karczochów i cebuli. A jako dodatek przygotował sałatkę z rukoli.

Składniki:

masło 50 gramów
ciasto francuskie 1 plaster
surowa fasola 300 gramów
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
boczek 200 gramów
oliwa 10 mililitrów
miód wielokwiatowy 50 mililitrów
jajko 3 sztuki
serek śmietankowy naturalny 200 gramów
śmietanka 36% 200 mililitrów
ser żółty 200 gramów
karczochy marynowane 8 sztuk

Sałatka:

rukola 200 gramów
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
kapary 1 łyżka
czarne oliwki 10 - 15 sztuk
oliwa 15 mililitrów

Do smaku:

Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pieprz kolorowy

Porada

Ciasto, po wyłożeniu formy należy podziurkować widelcem, by nie rosło.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

Formę do tarty (o średnicy ok 18 cm) smarujemy dokładnie masłem. Do naczynia wkładamy plaster ciasta francuskiego, nadmiar ciasta zawijamy na bokach naczynia do tarty. Spód tarty dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią spożywczą. Spód równomiernie posypujemy fasolą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 30 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy boczek, cebulę, czosnek i smażymy mieszając. Doprawiamy białym pieprzem, wlewamy miód i mieszamy smażąc. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek śmietankowy naturalny, doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę 36%, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników w misce. Wszystko dokładnie miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera. Po upływie 30 minut, wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Ściągamy folię z fasolą i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut, aby spód dobrze się wypiekł. Wyciągamy ciasto i nakładamy składniki usmażone na patelni, następie układamy marynowane karczochy i środek zalewamy masą jajeczną. Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut. Wyciągamy danie z piekarnika, przekrawamy na 4 części, nakładamy na talerz, obok kładziemy sałatkę.

Sałatka:

Do miski wkładamy rukolę, pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy do rukoli, dodajemy kapary, czarne oliwki, doprawiamy kolorowym pieprzem, dodajemy oliwę i razem mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.03.2019 21:39
Pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak