Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Quiche lorraine to typowe danie francuskie. Francuzi jedzą go o każdej porze, a najczęściej rano, w drodze do pracy. Quiche można przygotowywać na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie chef Robert Sowa użył ciasta francuskiego, boczku, sera żółtego, marynowanych karczochów i cebuli. A jako dodatek przygotował sałatkę z rukoli.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 gramów
  • ciasto francuskie

    1 plaster
  • surowa fasola

    300 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • boczek

    200 gramów
  • oliwa

    10 mililitrów
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • jajko

    3 sztuki
  • serek śmietankowy naturalny

    200 gramów
  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • ser żółty

    200 gramów
  • karczochy marynowane

    8 sztuk

Sałatka:

  • rukola

    200 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • czarne oliwki

    10 - 15 sztuk
  • oliwa

    15 mililitrów

Do smaku:

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

Formę do tarty (o średnicy ok 18 cm) smarujemy dokładnie masłem. Do naczynia wkładamy plaster ciasta francuskiego, nadmiar ciasta zawijamy na bokach naczynia do tarty. Spód tarty dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią spożywczą. Spód równomiernie posypujemy fasolą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 30 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy boczek, cebulę, czosnek i smażymy mieszając. Doprawiamy białym pieprzem, wlewamy miód i mieszamy smażąc. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek śmietankowy naturalny, doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę 36%, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników w misce. Wszystko dokładnie miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera. Po upływie 30 minut, wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Ściągamy folię z fasolą i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut, aby spód dobrze się wypiekł. Wyciągamy ciasto i nakładamy składniki usmażone na patelni, następie układamy marynowane karczochy i środek zalewamy masą jajeczną. Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut. Wyciągamy danie z piekarnika, przekrawamy na 4 części, nakładamy na talerz, obok kładziemy sałatkę.

Sałatka:

Do miski wkładamy rukolę, pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy do rukoli, dodajemy kapary, czarne oliwki, doprawiamy kolorowym pieprzem, dodajemy oliwę i razem mieszamy.

Doradca Smaku
Ciasto, po wyłożeniu formy należy podziurkować widelcem, by nie rosło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 16.03.2019 21:39
Pyszne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat