Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Quiche lorraine to typowe danie francuskie. Francuzi jedzą go o każdej porze, a najczęściej rano, w drodze do pracy. Quiche można przygotowywać na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie chef Robert Sowa użył ciasta francuskiego, boczku, sera żółtego, marynowanych karczochów i cebuli. A jako dodatek przygotował sałatkę z rukoli.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 gramów
  • ciasto francuskie

    1 plaster
  • surowa fasola

    300 gramów
  • biała cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • boczek

    200 gramów
  • oliwa

    10 mililitrów
  • miód wielokwiatowy

    50 mililitrów
  • jajka

    3 sztuki
  • serek śmietankowy naturalny

    200 gramów
  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • ser żółty

    200 gramów
  • karczochy marynowane

    8 sztuk

Sałatka:

  • rukola

    200 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • kapary

    1 łyżka
  • czarne oliwki

    10 - 15 sztuk
  • oliwa

    15 mililitrów

Do smaku:

  • pieprz biały mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz kolorowy

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Formę do tarty (o średnicy ok 18 cm) smarujemy dokładnie masłem. Do naczynia wkładamy plaster ciasta francuskiego, nadmiar ciasta zawijamy na bokach naczynia do tarty. Spód tarty dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią spożywczą. Spód równomiernie posypujemy fasolą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 30 minut.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy boczek, cebulę, czosnek i smażymy mieszając. Doprawiamy białym pieprzem, wlewamy miód i mieszamy smażąc. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek śmietankowy naturalny, doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę 36%, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników w misce. Wszystko dokładnie miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera. Po upływie 30 minut, wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Ściągamy folię z fasolą i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut, aby spód dobrze się wypiekł. Wyciągamy ciasto i nakładamy składniki usmażone na patelni, następie układamy marynowane karczochy i środek zalewamy masą jajeczną. Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut. Wyciągamy danie z piekarnika, przekrawamy na 4 części, nakładamy na talerz, obok kładziemy sałatkę.

Sałatka:

Do miski wkładamy rukolę, pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy do rukoli, dodajemy kapary, czarne oliwki, doprawiamy kolorowym pieprzem, dodajemy oliwę i razem mieszamy.

Doradca Smaku
Ciasto, po wyłożeniu formy należy podziurkować widelcem, by nie rosło.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

16.03.2019 21:39
Pyszne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat