Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki

odc. 45 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    300 g
  • mięso wieprzowe

    100 g
  • cielęcina

    100 g
  • jajko

    2 szt.
  • czosnek

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • orzechy laskowe

    (posiekane)
  • natka pietruszki

    (posiekana)
  • wino czerwone

    40 ml
  • Kminek mielony Prymat

  • tymianek

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • masło

  • ogóreczki konserwowe

  • chrzan tarty

  • pomidorki cherry

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki foto
Wątróbkę wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy cielęcinę, mięso wieprzowe i ponownie miksujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki foto
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do dużej miski.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki foto
Całe zmiksowane mięso dolewamy do dużego naczynia z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy orzechy laskowe i natkę pietruszki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, kminkiem oraz chili. Dolewamy czerwone wino
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki foto
Dolewamy czerwone wino i dodajemy roztrzepane jajka. Wszystko energicznie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki foto
W piekarniku nastawionym na 140 – 150 stopni C przygotowujemy kąpiel wodną. Foremki do pasztecików smarujemy masłem. Wypełniamy je mięsem i układamy w kąpieli wodnej. Wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i pokrywamy je folią aluminiową i znów wstawiamy do piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie i paszteciki delikatnie wykrawamy nożem z miseczek.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 45: Mini paszteciki foto
Paszteciki podajemy z ogóreczkami konserwowymi, pomidorkami koktajlowymi i chrzanem tartym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat