Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka
250 g -
masło
150 g -
jajko
1 szt. -
mleko
30 ml -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Nadzienie:
-
jajko
3 szt. -
śmietanka 30%
100 ml -
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat
2 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
ziemniaki
100 g (zblanszowanych i pokrojonych na mandolinie) -
cebula biała
1 szt. -
kiełbasa biała
1 i 1/2 szt. -
jajka ugotowane na twardo
3 szt.
Sałatka z buraka:
-
buraki
4 szt. (ugotowane i obrane) -
miód
2 łyżeczki -
sok z połowy cytryny
-
oliwa
2 łyżeczki -
orzechy włoskie prażone
50 g -
zielona cebulka
1 szt. -
Estragon suszony Prymat
2 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
ser lazur
-
listki mięty
Dodatki:
-
krem chrzanowy Smak
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Tarta z białą kiełbasą wg Piotra Ogińskiego
Składniki na ciasto przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.
W międzyczasie do ugotowanych buraków dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę, orzechy włoskie, zieloną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm, po czym nawijamy je na wałek, przekładamy na formę wysmarowaną masłem, dociskamy w rogach, nakłuwamy widelcem oraz ściągamy nadmiar ciasta i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 15 minut.
Kiedy tarta się upiekła, przechodzimy do nadzienia, jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanki, doprawiamy przyprawą do żurku, majerankiem, pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na tartę wykładamy zblanszowane ziemniaki, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie układamy cebulę, kiełbasę oraz połówki jajek.
Tak przygotowaną tartę zalewamy masą z jajek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Gotową tartę kroimy na kawałki, na talerz wykładamy sałatkę, na którą kruszymy ser oraz układamy listki mięty, obok robimy łezkę z kremu chrzanowego i kładziemy kawałek tarty.
Smacznego!
Komentarze (0)