Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Tarta z białą kiełbasą wg Piotra Ogińskiego

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli lubicie żurek i zostało Wam nieco białej kiełbasy, koniecznie zróbcie taką "żurkową" tartę. Zobaczycie, że żurek można jeść nie tylko w formie zupy ;)

Składniki:

Ciasto:

mąka 250 g
masło 150 g
jajko 1 szt.
mleko 30 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Nadzienie:

jajko 3 szt.
śmietanka 30% 100 ml
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
ziemniaki 100 g (zblanszowanych i pokrojonych na mandolinie)
cebula biała 1 szt.
kiełbasa biała 1 i 1/2 szt.
jajka ugotowane na twardo 3 szt.

Sałatka z buraka:

buraki 4 szt. (ugotowane i obrane)
miód 2 łyżeczki
sok z połowy cytryny
oliwa 2 łyżeczki
orzechy włoskie prażone 50 g
zielona cebulka 1 szt.
Estragon suszony Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
ser lazur
listki mięty

Dodatki:

krem chrzanowy Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Tarta z białą kiełbasą wg Piotra Ogińskiego

Składniki na ciasto przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.

Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.

W międzyczasie do ugotowanych buraków dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę, orzechy włoskie, zieloną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm, po czym nawijamy je na wałek, przekładamy na formę wysmarowaną masłem, dociskamy w rogach, nakłuwamy widelcem oraz ściągamy nadmiar ciasta i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 15 minut.

Kiedy tarta się upiekła, przechodzimy do nadzienia, jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanki, doprawiamy przyprawą do żurku, majerankiem, pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na tartę wykładamy zblanszowane ziemniaki, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie układamy cebulę, kiełbasę oraz połówki jajek.

Tak przygotowaną tartę zalewamy masą z jajek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Gotową tartę kroimy na kawałki, na talerz wykładamy sałatkę, na którą kruszymy ser oraz układamy listki mięty, obok robimy łezkę z kremu chrzanowego i kładziemy kawałek tarty. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak