Co na obiad: Tarta z białą kiełbasą wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli lubicie żurek i zostało Wam nieco białej kiełbasy, koniecznie zróbcie taką "żurkową" tartę. Zobaczycie, że żurek można jeść nie tylko w formie zupy ;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    250 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    30 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Nadzienie:

  • jajka

    3 szt.
  • śmietanka 30%

    100 ml
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ziemniaki

    100 g (zblanszowanych i pokrojonych na mandolinie)
  • biała cebula

    1 szt.
  • kiełbasa biała

    1 i 1/2 szt.
  • jajka ugotowane na twardo

    3 szt.

Sałatka z buraka:

  • buraki

    4 szt. (ugotowane i obrane)
  • miód

    2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

  • oliwa

    2 łyżeczki
  • orzechy włoskie prażone

    50 g
  • zielona cebulka

    1 szt.
  • Estragon suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ser lazur

  • listki mięty

Dodatki:

  • krem chrzanowy Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.

Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.

W międzyczasie do ugotowanych buraków dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę, orzechy włoskie, zieloną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm, po czym nawijamy je na wałek, przekładamy na formę wysmarowaną masłem, dociskamy w rogach, nakłuwamy widelcem oraz ściągamy nadmiar ciasta i pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 15 minut.

Kiedy tarta się upiekła, przechodzimy do nadzienia, jajka wbijamy do miski, dolewamy śmietanki, doprawiamy przyprawą do żurku, majerankiem, pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na tartę wykładamy zblanszowane ziemniaki, tak jak jest to pokazane na filmie, następnie układamy cebulę, kiełbasę oraz połówki jajek.

Tak przygotowaną tartę zalewamy masą z jajek i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Gotową tartę kroimy na kawałki, na talerz wykładamy sałatkę, na którą kruszymy ser oraz układamy listki mięty, obok robimy łezkę z kremu chrzanowego i kładziemy kawałek tarty. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat