odc. 55 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Z masłem czosnkowym w foremkach

  • ślimaki

    1 puszka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    150 g
  • natka pietruszki

Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami

  • ślimaki

    1 puszka
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    150 g
  • natka pietruszki

  • suszone pomidory

  • śmietana

    220 ml
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • kminek mielony

  • pieprz cytrynowy

  • olej

  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki odcedzamy na sitku, a następnie płuczemy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki. Jedną szalotkę siekamy, a następnie razem czosnkiem wrzucamy do blendera i blendujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz część masła i dokładnie blendujemy. Masło czosnkowe wykładamy do miseczki, w której jest reszta zwykłego masła i mieszamy ręcznie doprawiając solą, pieprzem i kminkiem mielonym.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, a następnie dorzucamy odcedzone i opłukane ślimaki. Smażymy 3-5 minut przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki z masłem czosnkowym:
Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka. Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy do czasu aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać (ok. 10 minut).
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Po tym czasie wyjmujemy z ślimaki z piekarnika i ustawiamy formę na talerzu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami:
Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino oraz 220 ml śmietany. Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia (nie dopuszczamy do zagotowania się sosu) i pozwalamy potrawie „dojść”. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, osuszamy z oleju ręcznikiem papierowym.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki z patelni układamy na talerzu, polewamy sosem, na wierzch kładziemy kilka suszonych pomidorów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat