Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Z masłem czosnkowym w foremkach

ślimaki 1 puszka
czosnek 2-3 ząbki
szalotka 2 szt.
masło 150 g
natka pietruszki

Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami

ślimaki 1 puszka
czosnek 3-4 ząbki
szalotka 2 szt.
masło 150 g
natka pietruszki
suszone pomidory
śmietana 220 ml
wino białe wytrawne 100 ml
Kminek mielony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
olej
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Kroki postępowania

1
Ślimaki odcedzamy na sitku, a następnie płuczemy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki. Jedną szalotkę siekamy, a następnie razem czosnkiem wrzucamy do blendera i blendujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
2
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz część masła i dokładnie blendujemy. Masło czosnkowe wykładamy do miseczki, w której jest reszta zwykłego masła i mieszamy ręcznie doprawiając solą, pieprzem i kminkiem mielonym.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
3
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, a następnie dorzucamy odcedzone i opłukane ślimaki. Smażymy 3-5 minut przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
4
Ślimaki z masłem czosnkowym:
Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka. Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
5
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy do czasu aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać (ok. 10 minut).
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
6
Po tym czasie wyjmujemy z ślimaki z piekarnika i ustawiamy formę na talerzu.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
7
Ślimaki z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami:
Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino oraz 220 ml śmietany. Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
8
Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia (nie dopuszczamy do zagotowania się sosu) i pozwalamy potrawie „dojść”. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, osuszamy z oleju ręcznikiem papierowym.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
9
Ślimaki z patelni układamy na talerzu, polewamy sosem, na wierzch kładziemy kilka suszonych pomidorów.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak