Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

odc. 55 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Z masłem czosnkowym w foremkach

  • ślimaki

    1 puszka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    150 g
  • natka pietruszki

Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami

  • ślimaki

    1 puszka
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • szalotka

    2 szt.
  • masło

    150 g
  • natka pietruszki

  • suszone pomidory

  • śmietana

    220 ml
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • Kminek mielony Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • olej

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki odcedzamy na sitku, a następnie płuczemy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki. Jedną szalotkę siekamy, a następnie razem czosnkiem wrzucamy do blendera i blendujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz część masła i dokładnie blendujemy. Masło czosnkowe wykładamy do miseczki, w której jest reszta zwykłego masła i mieszamy ręcznie doprawiając solą, pieprzem i kminkiem mielonym.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, a następnie dorzucamy odcedzone i opłukane ślimaki. Smażymy 3-5 minut przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki z masłem czosnkowym:
Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka. Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy do czasu aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać (ok. 10 minut).
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Po tym czasie wyjmujemy z ślimaki z piekarnika i ustawiamy formę na talerzu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami:
Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino oraz 220 ml śmietany. Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia (nie dopuszczamy do zagotowania się sosu) i pozwalamy potrawie „dojść”. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, osuszamy z oleju ręcznikiem papierowym.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
Ślimaki z patelni układamy na talerzu, polewamy sosem, na wierzch kładziemy kilka suszonych pomidorów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat