Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Z masłem czosnkowym w foremkach
-
ślimaki
1 puszka -
czosnek
2-3 ząbki -
szalotka
2 szt. -
masło
150 g -
natka pietruszki
Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami
-
ślimaki
1 puszka -
czosnek
3-4 ząbki -
szalotka
2 szt. -
masło
150 g -
natka pietruszki
-
suszone pomidory
-
śmietana
220 ml -
wino białe wytrawne
100 ml -
Kminek mielony Prymat
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
-
olej
-
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym
Kroki postępowania




Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka. Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.



Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino oraz 220 ml śmietany. Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.


Komentarze (0)