Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Marchewka w słoikach na zimę

4.5
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Jeśli macie domowy ogródek i nadmiar marchewki, to nie martwcie się. Możecie ją wykorzystać do przetworów. Marchewka pasteryzowana w słoiku sprawdzi się zimą do obiadu czy przygotowywanych sałatek. To od Was zależy w jakiej formie ją zamarynujecie. Możecie w całości, słupkach, czy kostce. Polecam.

Składniki:

marchew
2 kilogramy
woda
2 litry
Sól ziołowa jodowana Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Kwas cytrynowy Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka w słoikach na zimę

Marchewkę myjemy i obieramy.

Przygotowujemy zalewę: na 2 l wody dajemy 2 łyżki soli, szczyptę kwasku cytrynowego.

W czystych słoikach układamy marchewki ciasno (mogą być pokrojone w słupki, w całości lub w kostkę). 

Gdy zalewa zagotuje się, zalewamy nią marchewkę.

Całość pasteryzujemy około 25 minut. Szczegóły na temat pasteryzacji przetworów znajdziecie w artykule: Jak pasteryzować przetwory. 3 sposoby. 

 

 

Inne polecane przepisy na przetwory:

- Kiszona kapusta

- Ogórki konserwowe pasteryzowana na drugi dzień

- Rzodkiewki marynowane 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doris 26.10.2024 10:54
Czy ta marchewka będzie się kisić? Moje marchewki po pewnym czasie zaczęły syczeć, a zalewa zmętniała... Czy to jest normalne?
Doradca Smaku 28.10.2024 10:37
Najlepiej sprawdzić na jednym słoiku czy po otwarciu nie unosi się na powierzchni kożuch pleśni i czy marchew nie śmierdzi.
[email protected] 26.08.2024 15:28
PO co kwasek cytrynowy do marchewki z solą?
Doradca Smaku 30.08.2024 09:30
Dzień dobry, dodatek kwasku cytrynowego zapobiega ciemnieniu warzyw i delikatnie wpływa na smak. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak