Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w occie
Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić ogórki w occie. To jeden z prostszych przepisów na ogórki w occie z dodatkiem kawałków marchewki, cebuli i przyprawami.
Kroki postępowania
Następnie w czyste słoiki wsypujemy szczyptę ziaren gorczycy, 1 duże ziarno ziela angielskiego lub 2 małe, 1 liść laurowy. Wkładamy do słoika ogórki układając je ciasno pamiętając o tym aby zawsze wkładać wszystkie ogórki ogonkiem do góry lub jasną częścią do góry. Gdy ogórki już mamy w słoiku wkładamy pociętą i obraną marchew oraz plastry cebuli.
Zalej ogórki zalewą, zakręć słoik. Jeśli zalejesz zalewą ostudzoną, musisz zapasteryzować później ogórki. Patrz krok 5.
Ogórki również można zalać gotującą zalewą zakręcić i odstawić do góry dnem bez gotowania (bez pasteryzowania).
Wstaw do dużego garnka zalanego wodą i gotuj od 8 do 10 minut.