Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki marynowane

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Marynowane pieczarki to świetny dodatek do sałatek, a także samodzielna przekąska. Koniecznie sięgnijcie po przepis na nie, by przygotować domowe przetwory z grzybów.

Składniki:

Lista składników

pieczarki 3 kg (małe)
marchew 2 średnie
cebula 1 duża
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
ziele angielskie 18 kulek
Gorczyca biała cała Prymat 3 łyżki

Zalewa

woda 5 szkl
ocet 10 % 1 szkl
cukier 5 łyżek
sól 1 łyżka

Dodatkowo

sól 1 łyżka
Kwas cytrynowy Prymat 1 kopiasta łyżeczka

Porada

Pieczarki można długo przechowywać w chłodnym miejscu, jak inne przetwory.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane

Pieczarki w zalewie octowej, nazywane potocznie pieczarkami marynowanymi to aromatyczny dodatek do wielu potraw. Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok, więc to jedne z niewielu grzybów, z których przetwory można przygotować o każdej porze - nie tylko jesienią. Pieczarki marynowane są idealnym dodatkiem do sałatek czy kanapek z ulubioną szynką. Każdy znajdzie dla nich zastosowanie w przyrządzanych daniach. 

1. Pieczarki umyć dwukrotnie w zimnej wodzie (nie obierać). Marchew oczyścić, pokroić w kostkę, gotować 5 minut w osolonej wodzie.

2. Cebulę pokroić w pół talarki, sparzyć wrzątkiem.

3. W większym rondlu zagotować wodę z solą i kwaskiem, wkładać pieczarki i gotować 8-10 minut (ja na 2 litry wody dałam łyżkę soli i łyżeczkę kwasku i wkładałam pieczarki partiami po ok 1 kg).

4. Do każdego słoika włożyć przyprawy, marchew i cebulę, na wierzch gorące pieczarki.

5. Składniki zalewy zagotować i wrzącą zalać warzywa, zakręcić, nie pasteryzować. Gotowe do spożycia po 3 dniach.

Pieczarki marynowane to tylko jedne z wielu rodzajów grzybów, które można przygotować w ten sposób do słoiczków. Jeśli macie inne ich rodzaje i nie wiecie, co z nimi zrobić, koniecznie sprawdźcie inne przepisy na przetwory z grzybami w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 03.01.2017 17:28
Bardzo fajne, też takie robię;))
benka 03.01.2017 17:20
Dziękuję, zapraszam do wypróbowania, pieczarki wychodzą z tego przepisu chrupiące i niezbyt kwaśne.
mirosława4 03.01.2017 08:45
ciekawy przepis wart wypróbwania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak