Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki marynowane
Pieczarki w zalewie octowej, nazywane potocznie pieczarkami marynowanymi to aromatyczny dodatek do wielu potraw. Pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok, więc to jedne z niewielu grzybów, z których przetwory można przygotować o każdej porze - nie tylko jesienią. Pieczarki marynowane są idealnym dodatkiem do sałatek czy kanapek z ulubioną szynką. Każdy znajdzie dla nich zastosowanie w przyrządzanych daniach.
1. Pieczarki umyć dwukrotnie w zimnej wodzie (nie obierać). Marchew oczyścić, pokroić w kostkę, gotować 5 minut w osolonej wodzie.
2. Cebulę pokroić w pół talarki, sparzyć wrzątkiem.
3. W większym rondlu zagotować wodę z solą i kwaskiem, wkładać pieczarki i gotować 8-10 minut (ja na 2 litry wody dałam łyżkę soli i łyżeczkę kwasku i wkładałam pieczarki partiami po ok 1 kg).
4. Do każdego słoika włożyć przyprawy, marchew i cebulę, na wierzch gorące pieczarki.
5. Składniki zalewy zagotować i wrzącą zalać warzywa, zakręcić, nie pasteryzować. Gotowe do spożycia po 3 dniach.