Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z buraczków z serem ricotta
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez ok 45 min w 180 st C.
Można użyć gotowanych buraczków, jednak pieczone są o wiele smaczniejsze!
Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
Ricottę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz a także szczyptę gałki muszkatołowej.
Połączyć z burakami. Dodać mąkę. Wymieszać. W zależności od tego jak ciasto chłonie mąkę można jej dodać więcej. Nie przejmować się gdy będzie zbyt kleiste.
Gotowe ciasto można schłodzić lub od razu przygotowywać z niego kluseczki.
Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je na 1-2 cm kosteczki.
W każdej kosteczce zrobić palcem dziurkę lub przycisnąć delikatnie widelcem.
Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty.
Na patelni roztopić masło, podsmażyć gnochi. Posypać serkiem i orzechami, przełożyć na talerze.