Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z buraczków z serem ricotta

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na czerwone, buraczane gnocchi z dodatkiem serka ricotta, to świetny pomysł na lekki, bezmięsny obiad! Jeśli lubicie kuchnię włoską, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

jajko 1 sztuka
buraki 3 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 2 łyzki
orzechy 1 garsc
ser ricotta 250 g
mąka pszenna 160 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z buraczków z serem ricotta

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez ok 45 min w 180 st C.

Można użyć gotowanych buraczków, jednak pieczone są o wiele smaczniejsze!

Upieczone buraki ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.


Ricottę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz a także szczyptę gałki muszkatołowej.

Połączyć z burakami. Dodać mąkę. Wymieszać. W zależności od tego jak ciasto chłonie mąkę można jej dodać więcej. Nie przejmować się gdy będzie zbyt kleiste.


Gotowe ciasto można schłodzić lub od razu przygotowywać z niego kluseczki.
Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je na 1-2 cm kosteczki.


W każdej kosteczce zrobić palcem dziurkę lub przycisnąć delikatnie widelcem.
Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty.


Na patelni roztopić masło, podsmażyć gnochi. Posypać serkiem i orzechami, przełożyć na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak