Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron pełnoziarnisty

    200 g
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • groszek cukrowy

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • kiełki rzodkiewki

  • parmezan starty

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Przygotować warzywa – umyte szparagi obrać i odciąć twarde końcówki. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić groszek i gotować do miękkości. Następnie tak samo postąpić ze szparagami. W międzyczasie w kolejnym garnku ugotować makaron al dente. Następnie przygotować jajka – do osolonej wody z dodatkiem octu wybić jaja i gotować do momentu ścięcia białka. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, przełożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze części szparagi i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć na patelnię makaron, wymieszać i gotowe danie przełożyć na głębokie talerze. Na wierzch każdego ułożyć przygotowane jajko. Posypać świeżymi kiełkami rzodkiewki lub słonecznika i tartym serem Parmezan.
Doradca Smaku
Zamiast kiełek rzodkiewki można użyć kiełek słonecznika, a ser Parmezan zastąpić serem typu bursztyn

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 12.04.2018 12:32
Pyszne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat