Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron pełnoziarnisty 200 g
szparagi zielone 1 pęczek
groszek cukrowy 100 g
masło 1 łyżka
jajko 2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kiełki rzodkiewki
parmezan starty

Porada

Zamiast kiełek rzodkiewki można użyć kiełek słonecznika, a ser Parmezan zastąpić serem typu bursztyn

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

Przygotować warzywa – umyte szparagi obrać i odciąć twarde końcówki. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić groszek i gotować do miękkości. Następnie tak samo postąpić ze szparagami. W międzyczasie w kolejnym garnku ugotować makaron al dente. Następnie przygotować jajka – do osolonej wody z dodatkiem octu wybić jaja i gotować do momentu ścięcia białka. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, przełożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze części szparagi i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć na patelnię makaron, wymieszać i gotowe danie przełożyć na głębokie talerze. Na wierzch każdego ułożyć przygotowane jajko. Posypać świeżymi kiełkami rzodkiewki lub słonecznika i tartym serem Parmezan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.04.2018 12:32
Pyszne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak