Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica na parze z salsą z pomidorów
Dobieramy garnek z metalową lub szklaną miską, którą będzie można ustawić na garnku. Do garnka wlewamy 1/3 wody i zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Ustawiamy na garnku miskę z wbitymi 6 jajkami i masłem. Cały czas mieszamy, żeby równomiernie jajka się ścięły.
Pomidory myjemy i blanszujemy przez 10 sekund we wrzątku, a następnie wkładamy do zimnej wody z lodem, co pomoże nam w obraniu ich ze skórki. Obrane pomidory siekamy dokładnie nożem, aż powstanie coś w rodzaju tatara z pomidora, dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz bazylie. Przygotowaną na parze jajecznicę nakładamy na talerz, a na górze układamy gotową salsę i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM