Jajecznica na parze z salsą z pomidorów

Jajecznica na parze z salsą z pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna propozycja na pożywne śniadanie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajko

    6 sztuk
  • masło

    30 gramów
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • bazylia

    kilka liści
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jajecznica na parze z salsą z pomidorów

Dobieramy garnek z metalową lub szklaną miską, którą będzie można ustawić na garnku. Do garnka wlewamy 1/3 wody i zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Ustawiamy na garnku miskę z wbitymi 6 jajkami i masłem. Cały czas mieszamy, żeby równomiernie jajka się ścięły.

Pomidory myjemy i blanszujemy przez 10 sekund we wrzątku, a następnie wkładamy do zimnej wody z lodem, co pomoże nam w obraniu ich ze skórki. Obrane pomidory siekamy dokładnie nożem, aż powstanie coś w rodzaju tatara z pomidora, dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz bazylie. Przygotowaną na parze jajecznicę nakładamy na talerz, a na górze układamy gotową salsę i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 30.05.2018 22:33
Smakowita i kusząca smakiem i wyglądem;)
bietka 30.05.2018 18:18
Smaczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat