odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt.
  • chleb tostowy

    kilka kromek
  • kawior z łososia

    40 g
  • szalotka

    1 szt.
  • masło

    100 g
  • śmietana 36%

    50 ml
  • wino białe wytrawne

    40 ml
  • szampan

    40 ml
  • imbir mielony

  • papryka ostra mielona

  • sól morska

  • ocet

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Do garnka wlewamy białe wino, wsypujemy drobno posiekaną szalotkę i gotujemy. Dodajemy imbir mielony i gotujemy aż prawie całe wino prawie wyparuje.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Z kromek pieczywa tostowego usuwamy skórki i kroimy w trójkąty. Następnie tosty wkładamy do rozgrzanego na ok. 180 stopni piekarnika aż się zarumienią.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
W tym czasie przygotowujemy wodę w której ugotujemy jajka. Dolewamy trochę octu i przyprawiamy wodę solą
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Następnie do garnka z sosem dolewamy śmietanę i mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Po chwili dodajemy kolejno kawałki masła i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia i utworzenia jednolitej masy. Zarumienione tosty wyjmujemy z piekarnika i układamy na osobnym naczyniu.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy delikatnie jajka i gotujemy na miękko przez 5 – 5,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Do sosu dolewamy odrobinę szampana i mieszamy pozostawiając garnek na wolnym ogniu.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Na sam koniec, tuż przed podaniem, do sosu dodajemy szczyptę papryki ostrej.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Na talerze wykładamy kawior i układamy tosty.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Obrane jajka układamy na kawiorze i polewamy je letnim sosem winnym.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
Talerz dekorujemy i podajemy danie, najlepiej w towarzystwie kieliszka szampana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat