Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem

4.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
chleb tostowy kilka kromek
kawior z łososia 40 g
szalotka 1 szt.
masło 100 g
śmietana 36% 50 ml
wino białe wytrawne 40 ml
szampan 40 ml
Imbir mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ocet

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy białe wino, wsypujemy drobno posiekaną szalotkę i gotujemy. Dodajemy imbir mielony i gotujemy aż prawie całe wino prawie wyparuje.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
2
Z kromek pieczywa tostowego usuwamy skórki i kroimy w trójkąty. Następnie tosty wkładamy do rozgrzanego na ok. 180 stopni piekarnika aż się zarumienią.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
3
W tym czasie przygotowujemy wodę w której ugotujemy jajka. Dolewamy trochę octu i przyprawiamy wodę solą
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
4
Następnie do garnka z sosem dolewamy śmietanę i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
5
Po chwili dodajemy kolejno kawałki masła i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia i utworzenia jednolitej masy. Zarumienione tosty wyjmujemy z piekarnika i układamy na osobnym naczyniu.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
6
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy delikatnie jajka i gotujemy na miękko przez 5 – 5,5 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
7
Do sosu dolewamy odrobinę szampana i mieszamy pozostawiając garnek na wolnym ogniu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
8
Na sam koniec, tuż przed podaniem, do sosu dodajemy szczyptę papryki ostrej.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
9
Na talerze wykładamy kawior i układamy tosty.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
10
Obrane jajka układamy na kawiorze i polewamy je letnim sosem winnym.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto
11
Talerz dekorujemy i podajemy danie, najlepiej w towarzystwie kieliszka szampana.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 26: Jajko mollet z kawiorem i szampanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak