Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 szt.
  • seler naciowy

    1/4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    2 szt.
  • masło

    30 g
  • mięso mielone wołowe

    100 g
  • mięso mielone wieprzowe

    70 g
  • wątróbka drobiowa

    50 g
  • woda

    10 ml
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • suszone pomidory

    kilka plastrów
  • makaron spaghetti

    250 g
  • tymianek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie całe

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Marchewkę, seler naciowy, cebulę oraz czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchew i smażymy przez około 2 minuty.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchew i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy seler, po chwili cebulę i dalej smażymy. Na koniec wrzucamy czosnek. Przyprawiamy tymiankiem i liściem laurowym.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Do podsmażonych warzyw dodajemy mieloną wołowinę i wieprzowinę oraz posiekaną drobno wątróbkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody, aby masło się nie przypaliło. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Następnie wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Makaron spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron łączymy z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zmagdalena222

25.01.2017 18:09
W moim domu jest to faworyt i podbija wszystkich serca. Naprawdę polecam... pycha.

magical66

24.01.2015 21:58
pyszne goraco polecam!

Lenka31

24.01.2015 14:05
Pychota.Od dziś robię spaghetti tylko według tego przepisu.Polecam

kacper5138

21.01.2015 13:50
polecam bardzo smaczne :)

bietka

21.01.2015 07:13
pyszny obiadek, mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat