Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
marchewka
1 sztuka -
seler naciowy
1/4 sztuki -
cebula
1 sztuka -
ząbki czosnku
2 sztuki -
masło
30 g -
mięso mielone wołowe
100 g -
mięso mielone wieprzowe
70 g -
wątróbka drobiowa
50 g -
woda
10 ml -
przecier pomidorowy
500 ml -
suszone pomidory
kilka plastrów -
makaron spaghetti
250 g -
tymianek
1 łyżeczka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese
Jak się robi spaghetti bolognese? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bo ilu kucharzy, tyle przepisów na spaghetti bolognese. Ten przepis Doradcy Smaku, uwzględnia trzy rodzaje mięsa: mielone wołowe, wieprzowe oraz wątróbkę drobiową, dzięki czemu całe danie jest niezwykle aromatyczne. Dodatek marchewki i selera naciowego przypomina przepis na sos ragu, niezwykle popularny we włoskich domach, ale to spaghetti bolognese przygotowuje sie zdecydowanie szybciej (bez konieczności długotrwałego gotowania). Jak się robi spaghetti bolognese? Przeczytajcie w opisie poniżej!
Kroki postępowania





Zastanawiacie się może czym doprawić spaghetti bolognese? Wydawać by się mogło, że sól i pieprz wystarczy i w dobrym przepisie na spaghetti bolognese to z pewnością wystarczy, ale w tym bardziej wymagającym, warto dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego czy tymianek. W tym przepisie zioła prowansalskie nie są koniecznością. a ziołowy smak zastępowany jest przez inne wykorzystane przyprawy. Inne przepisy na spaghetti bolognese znajdziecie poniżej:
Komentarze (5)