Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Spaghetti bolognese to danie, które znają wszyscy! Doceniamy je za idealne połączenie mięsa, pomidorów i cienkich nitek makaronu. Chcecie dobry przepis na spaghetti bolognese - oto on!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 sztuka
  • seler naciowy

    1/4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • masło

    30 g
  • mięso mielone wołowe

    100 g
  • mięso mielone wieprzowe

    70 g
  • wątróbka drobiowa

    50 g
  • woda

    10 ml
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • suszone pomidory

    kilka plastrów
  • makaron spaghetti

    250 g
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarna
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese

Jak się robi spaghetti bolognese? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bo ilu kucharzy, tyle przepisów na spaghetti bolognese. Ten przepis Doradcy Smaku, uwzględnia trzy rodzaje mięsa: mielone wołowe, wieprzowe oraz wątróbkę drobiową, dzięki czemu całe danie jest niezwykle aromatyczne. Dodatek marchewki i selera naciowego przypomina przepis na sos ragu, niezwykle popularny we włoskich domach, ale to spaghetti bolognese przygotowuje sie zdecydowanie szybciej (bez konieczności długotrwałego gotowania). Jak się robi spaghetti bolognese? Przeczytajcie w opisie poniżej!

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Marchewkę, seler naciowy, cebulę oraz czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchew i smażymy przez około 2 minuty.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy marchew i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy seler, po chwili cebulę i dalej smażymy. Na koniec wrzucamy czosnek. Przyprawiamy tymiankiem i liściem laurowym.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Do podsmażonych warzyw dodajemy mieloną wołowinę i wieprzowinę oraz posiekaną drobno wątróbkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody, aby masło się nie przypaliło. Dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Następnie wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego. Całość gotujemy przez około 15-20 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 2: Spaghetti bolognese foto
Makaron spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany makaron łączymy z sosem.

Zastanawiacie się może czym doprawić spaghetti bolognese? Wydawać by się mogło, że sól i pieprz wystarczy i w dobrym przepisie na spaghetti bolognese to z pewnością wystarczy, ale w tym bardziej wymagającym, warto dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego czy tymianek. W tym przepisie zioła prowansalskie nie są koniecznością. a ziołowy smak zastępowany jest przez inne wykorzystane przyprawy. Inne przepisy na spaghetti bolognese znajdziecie poniżej:

Spaghetti z sosem bolognese

Domowy sos spaghetti

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

zmagdalena222 25.01.2017 18:09
W moim domu jest to faworyt i podbija wszystkich serca. Naprawdę polecam... pycha.
magical66 24.01.2015 21:58
pyszne goraco polecam!
Lenka31 24.01.2015 14:05
Pychota.Od dziś robię spaghetti tylko według tego przepisu.Polecam
kacper5138
kacper5138 21.01.2015 13:50
polecam bardzo smaczne :)
bietka 21.01.2015 07:13
pyszny obiadek, mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat