Domowy sos do spaghetti

Domowy sos do spaghetti

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory krojone z puszki

    800 gramów
  • mięso mielone

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    do smażenia
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Posypujemy ją cukrem oraz solą i czekamy, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy przetarty czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży. Pomidory z puszki (lub świeże) przelewamy do miski i blendujemy. Zmiksowane przelewamy na patelnię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 17.02.2014 11:40
Świetny sos;)
Milka100 17.02.2014 10:00
uwielbiam taki sosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat