Przepis i sposób przygotowania na: Domowy sos do spaghetti
Spaghetti Bolognese to jeden z najpopularniejszych makaronów przygotowywanych w polskich domach. Jego sekret tkwi oczywiście we właściwie przygotowanym sosie na bazie pomidorów i mięsa mielonego. Jak zrobić sos do spaghetti? wystarczy usmażyć mięso mielone na oliwie z dodatkiem pokrojonej cebulki i czosnku, dodać pomidory z puszki, przyprawy i gotowe - ot cała filozofia! Domowy sos do spaghetti jest naprawdę bardzo prosty w przygotowaniu i bez wątpienia, każdy kucharz poradzi sobie z nim mistrzowsko!
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Posypujemy ją cukrem oraz solą i czekamy, aż się zeszkli. Wtedy dodajemy przetarty czosnek i chwilę smażymy.
2. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży.
3. Pomidory z puszki (lub świeże) przelewamy do miski i blendujemy. Zmiksowane przelewamy na patelnię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła.