Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron spaghetti

    500 g
  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Sos

  • chudy boczek

    100 g (pokrojony w paseczki)
  • żółtka

    4 szt.
  • śmietana 30%

    250 ml
  • czosnek

    1/2 ząbku (roztarty)
  • bazylia

  • zioła prowansalskie

  • oliwa

    2 łyżki
  • parmezan

    2 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan foto
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2 - Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan foto
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej boczek. Gdy będzie lekko chrupiący, odlać część wytopionego tłuszczu, dodać czosnek, zioła prowansalskie i połowę śmietany. Resztę śmietany wymieszać z żółtkami i świeżo startym parmezanem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan foto
Makaron spaghetti ugotować al dente (ok. 6 minut) w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu) od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan foto
Ugotowany makaron odcedzić i dodać do sosu. Po minucie dodać śmietanę zmieszaną z żółtkami i nie zdejmując z ognia, stale mieszać do momentu gdy sos zacznie gęstnieć. Należy uważać, aby sos się nie zagotował, bo jaja się zetną, a sos się zwarzy.
Krok 5 - Spaghetti carbonara ze świeżo tartym serem parmezan foto
Tak przygotowane spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym startym pieprzem, natką pietruszki i bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 26.05.2015 12:25
podano do stołu pyszne danie
Madziela 14.12.2014 17:49
i tak tez na pewno smakuje
dorotka0000025 03.07.2014 10:42
wyglada pysznie
Adamorek 18.06.2014 14:57
pięknie podane
idealme 18.06.2014 12:18
moje ulubione!
Lis 18.06.2014 12:13
Z pewnością smakowite i do tego świetnie się prezentuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat