Przepis i sposób przygotowania na: Pappardelle po bolońsku z sosem ragu
Zachęcam do wypróbowania oryginalnego sosu bolońskiego (typu ragu) - przepis, który tu prezentuję opiera się na przepisie z książki "Sekrety Kuchni Włoskiej".
Cebulę, marchewkę, seler, i boczek pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, włóż masło. Smaż pokrojone wcześniej składniki.
Kiedy wszystko się podsmaży dodaj mięso, odrobinę (!) soli, pieprz i, po kilku minutach, wino.
Odparuj mięso, mieszając co jakiś czas.
Rozdrobnij pomidory i dodaj do mięsa.
Całość przykryj i duś przez 2-3 godziny (tak, GODZINY).
Na kilka minut przed końcem dodaj mleko i zamieszaj. W momencie, kiedy sos się zagotuje, wyłącz palnik.
Ugotuj makaron i po odcedzeniu wymieszaj z sosem.
Przed podaniem posyp parmezanem.
Smacznego!