Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
makaron spaghetti
200 g -
pesto
5 łyżek -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
szparagi
5 sztuk -
śmietana 18-procentowa
100 ml -
parmezan
15 g -
oliwa
1 łyżka
Pesto
-
bazylia świeża
100 g -
parmezan
15 g -
orzeszki piniowe
30 g -
oliwa
100 ml
Przepis i sposób przygotowania Spaghetti z bazyliowym pesto
Ugotuj makaron w posolonej wodzie. Na ostatnie 3 minuty gotowania dorzuć też szparagi, aby lekko zmiękły. Paprykę przekrój na pół i posiekaj na plasterki, a następnie podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju. Szparagi przekrój wzdłuż i podziel na mniejsze kawałki – dorzuć do papryki. Następnie dolej śmietanę i dodaj pesto – całość wymieszaj. Wrzuć makaron i zredukuj sos. Gotowe spaghetti ułóż na talerzu i posyp tartym parmezanem oraz skrop oliwą.
Komentarze (8)