Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni włoskiej, czyli spaghetti carbonara. Nie ma w nim śmietany - kremowy sos jest uzyskiwany z żółtek. Danie warto doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i posypać natką pietruszki. Włosi w tym daniu używają pancetty lub gaunciale di suino (wędzony świński policzek).

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeży makaron spaghetti

    100 gramów
  • pancetta

    50 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • tymianek Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtka

    2 sztuki
  • białko

    1 sztuka
  • parmezan

    40 gramów
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • woda gorąca

    60 mililitrów
  • natka pietruszki

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Pancettę smaż na patelni przez 2-3 minuty, po czym dodaj czosnek oraz tymianek, zamieszaj i zdejmij z ognia.

Do miski wbij 2 żółtka, 1 białko dodaj 40 g parmezanu, czarny pieprz i dokładnie wymieszaj.

Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Ugotowany makaron wrzuć na patelnie, dodaj 60 ml wody z makaronu, masę z żółtek i smaż przez 2-3 minuty dokładnie mieszając.

Gotową carbonarę podawaj posypaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

2 tygodnie temu
Pyszny makaronik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat