Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto jeden z najbardziej znanych przepisów kuchni włoskiej, czyli spaghetti carbonara. Nie ma w nim śmietany - kremowy sos jest uzyskiwany z żółtek. Danie warto doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem i posypać natką pietruszki. Włosi w tym daniu używają pancetty lub gaunciale di suino (wędzony świński policzek).

Składniki:

świeży makaron spaghetti 100 gramów
pancetta 50 gramów
czosnek 1 ząbek
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
białko 1 sztuka
parmezan 40 gramów
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
woda gorąca 60 mililitrów
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Pancettę smaż na patelni przez 2-3 minuty, po czym dodaj czosnek oraz tymianek, zamieszaj i zdejmij z ognia.

Do miski wbij 2 żółtka, 1 białko dodaj 40 g parmezanu, czarny pieprz i dokładnie wymieszaj.

Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Ugotowany makaron wrzuć na patelnie, dodaj 60 ml wody z makaronu, masę z żółtek i smaż przez 2-3 minuty dokładnie mieszając.

Gotową carbonarę podawaj posypaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.03.2019 21:40
Pyszny makaronik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak