Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
świeży makaron spaghetti
100 gramów -
pancetta
50 gramów -
czosnek
1 ząbek -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
żółtko jajek
2 sztuki -
białko
1 sztuka -
parmezan
40 gramów -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
woda gorąca
60 mililitrów -
natka pietruszki
do posypania
Przepis i sposób przygotowania Spaghetti carbonara
Pancettę smaż na patelni przez 2-3 minuty, po czym dodaj czosnek oraz tymianek, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Do miski wbij 2 żółtka, 1 białko dodaj 40 g parmezanu, czarny pieprz i dokładnie wymieszaj.
Makaron gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Ugotowany makaron wrzuć na patelnie, dodaj 60 ml wody z makaronu, masę z żółtek i smaż przez 2-3 minuty dokładnie mieszając.
Gotową carbonarę podawaj posypaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem.
Komentarze (1)