Jak zrobić spaghetti bolognese?

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • seler naciowy

    4 łodygi
  • marchewka

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • mleko

    100 ml
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • woda

    500 ml
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • masło

    20 g
  • szałwia

    5 listków
  • makaron spaghetti

    600 g (ugotowany)
  • parmezan

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do garnka wlej olej i dodaj pokrojone w drobną kosteczkę warzywa: czosnek, cebule, seler naciowy, marchewkę, pora. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz do smaku i smaż całość przez około 10 minut na średnim ogniu. Kiedy warzywa z mięsem lekko się podsmażą, dodaj mleko, pomidory w puszce, wodę, ziele angielskie i suszoną bazylię. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut. Ważne jest, żeby przemieszać sos od czasu do czasu, aby nie przywarł do garnka. Kiedy z sosu odparuje większość wody, a mięso będzie miękkie, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i – gotowe.
Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć masło i dodaj kilka listków szałwii. Poczekaj, aż masło lekko się roztopi, a szałwia odda swój aromat . Następnie dodaj sos boloński oraz ugotowany makaron i zagrzej wszystko na patelni. Kiedy makaron jest ciepły, danie jest gotowe.
Posyp spaghetti świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Doradca Smaku
Sos boloński możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wykorzystać go możesz nie tylko do spaghetti, ale także do lasagne, pizzy lub pierożków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

12.10.2017 19:26
Jeden z moich ulubionych makaronów. :)

jagoda5913

18.09.2017 23:59
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat