Jak zrobić spaghetti bolognese?

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • seler naciowy

    4 łodygi
  • marchewka

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • mleko

    100 ml
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • woda

    500 ml
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • masło

    20 g
  • szałwia

    5 listków
  • makaron spaghetti

    600 g (ugotowany)
  • parmezan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlej olej i dodaj pokrojone w drobną kosteczkę warzywa: czosnek, cebule, seler naciowy, marchewkę, pora. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz do smaku i smaż całość przez około 10 minut na średnim ogniu. Kiedy warzywa z mięsem lekko się podsmażą, dodaj mleko, pomidory w puszce, wodę, ziele angielskie i suszoną bazylię. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut. Ważne jest, żeby przemieszać sos od czasu do czasu, aby nie przywarł do garnka. Kiedy z sosu odparuje większość wody, a mięso będzie miękkie, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i – gotowe.
Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć masło i dodaj kilka listków szałwii. Poczekaj, aż masło lekko się roztopi, a szałwia odda swój aromat . Następnie dodaj sos boloński oraz ugotowany makaron i zagrzej wszystko na patelni. Kiedy makaron jest ciepły, danie jest gotowe.
Posyp spaghetti świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Doradca Smaku
Sos boloński możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wykorzystać go możesz nie tylko do spaghetti, ale także do lasagne, pizzy lub pierożków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

12.10.2017 19:26
Jeden z moich ulubionych makaronów. :)

jagoda5913

18.09.2017 23:59
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat