Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
olej
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
cebula
2 sztuki -
seler naciowy
4 łodygi -
marchewka
1 sztuka -
por
1/2 sztuki -
mięso mielone wołowe
500 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
mleko
100 ml -
pomidory w puszce
1 puszka -
woda
500 ml -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie całe Prymat
5 ziaren -
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki -
masło
20 g -
szałwia
5 listków -
makaron spaghetti
600 g (ugotowany) -
parmezan
Przepis i sposób przygotowania Jak zrobić spaghetti bolognese?
Do garnka wlej olej i dodaj pokrojone w drobną kosteczkę warzywa: czosnek, cebule, seler naciowy, marchewkę, pora.
Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz do smaku i smaż całość przez około 10 minut na średnim ogniu.
Kiedy warzywa z mięsem lekko się podsmażą, dodaj mleko, pomidory w puszce, wodę, ziele angielskie i suszoną bazylię.
Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
Ważne jest, żeby przemieszać sos od czasu do czasu, aby nie przywarł do garnka.
Kiedy z sosu odparuje większość wody, a mięso będzie miękkie, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i – gotowe.
Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć masło i dodaj kilka listków szałwii. Poczekaj, aż masło lekko się roztopi, a szałwia odda swój aromat .
Następnie dodaj sos boloński oraz ugotowany makaron i zagrzej wszystko na patelni.
Kiedy makaron jest ciepły, danie jest gotowe.
Posyp spaghetti świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!
Sos boloński możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wykorzystać go możesz nie tylko do spaghetti, ale także do lasagne, pizzy lub pierożków.![]()
Komentarze (2)