Jak zrobić spaghetti bolognese?

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jak zrobić spaghetti bolognese? Bardzo prosto! Skorzystaj z tego przepisu i dowiedz się jak doprawić sos pomidorowy, żeby smakował jak ten z Włoch i jak idealnie przyrządzić mięso! Najlepiej smakuje ze świeżo startym parmezanem!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • seler naciowy

    4 łodygi
  • marchewka

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • mleko

    100 ml
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • woda

    500 ml
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • masło

    20 g
  • szałwia

    5 listków
  • makaron spaghetti

    600 g (ugotowany)
  • parmezan

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jak zrobić spaghetti bolognese?

Do garnka wlej olej i dodaj pokrojone w drobną kosteczkę warzywa: czosnek, cebule, seler naciowy, marchewkę, pora.

Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz do smaku i smaż całość przez około 10 minut na średnim ogniu.

Kiedy warzywa z mięsem lekko się podsmażą, dodaj mleko, pomidory w puszce, wodę, ziele angielskie i suszoną bazylię.

Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.

Ważne jest, żeby przemieszać sos od czasu do czasu, aby nie przywarł do garnka.

Kiedy z sosu odparuje większość wody, a mięso będzie miękkie, dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i – gotowe.

Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć masło i dodaj kilka listków szałwii. Poczekaj, aż masło lekko się roztopi, a szałwia odda swój aromat .

Następnie dodaj sos boloński oraz ugotowany makaron i zagrzej wszystko na patelni.

Kiedy makaron jest ciepły, danie jest gotowe.

Posyp spaghetti świeżo startym parmezanem i udekoruj świeżą bazylią. Smacznego!

Doradca Smaku
Sos boloński możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wykorzystać go możesz nie tylko do spaghetti, ale także do lasagne, pizzy lub pierożków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

jejkuchnia 12.10.2017 19:26
Jeden z moich ulubionych makaronów. :)
jagoda5913 18.09.2017 23:59
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat