Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron gryczany

    500 g
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • ser bursztyn tarty

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • seler naciowy

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • boczek wędzony

    100 g
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • rosół z kury Kucharek

    1 szklanka
  • pomidory pelati

    400 g
  • bazylia

    4 gałązki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
Na oleju, w dużym rondlu, zeszklić posiekaną cebulę, pokrojony w plastry czosnek i kawałki boczek. Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, marchewkę i mięso. Smażyć, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać wino i gotować 5 minut na średnim ogniu, a następnie dodać przecier pomidorowy i gorący rosół, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
Po 20 minutach dodać pomidory pelati i kapary, doprawić do smaku i gotować do miękkości przez ok. godzinę od czasu do czasu mieszając.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
Podawać z ugotowanym al dente, posolonym makaronem gryczanym.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn i udekorować listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat