Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron gryczany
500 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 g
ser bursztyn tarty
4 łyżki
olej rzepakowy
cebula
1 szt.
czosnek
1 ząbek
seler naciowy
2 szt.
marchewka
1 szt.
boczek wędzony
100 g
wino białe wytrawne
1 szklanka
przecier pomidorowy
4 łyżki
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
rosół z kury Kucharek
1 szklanka
Sklep Prymat
pomidory pelati
400 g
bazylia
4 gałązki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami

Kroki postępowania

1
Na oleju, w dużym rondlu, zeszklić posiekaną cebulę, pokrojony w plastry czosnek i kawałki boczek. Dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, marchewkę i mięso. Smażyć, cały czas mieszając. Przyprawić, wlać wino i gotować 5 minut na średnim ogniu, a następnie dodać przecier pomidorowy i gorący rosół, dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
2
Po 20 minutach dodać pomidory pelati i kapary, doprawić do smaku i gotować do miękkości przez ok. godzinę od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
3
Podawać z ugotowanym al dente, posolonym makaronem gryczanym.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto
4
Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn i udekorować listkami bazylii.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 32: Makaron z sosem mięsnym i kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak