Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    250 g
  • pancetta

    100 g
  • parmezan

    40 g
  • ser owczy

    40 g (pecorino)
  • jajko

    2 szt.
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • oregano

  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    25 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara foto
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, a na nie wrzucamy cały ząbek czosnku. Smażymy go aż się zarumieni z każdej strony. Pancettę kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Smażymy chwilę aż będzie gotowa. Po tym czasie zdejmujemy pancettę z ognia i odsączamy ją z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara foto
Do dużej ilości (1 l na 100 g makaron) wrzącej i porządnie osolonej wody wrzucamy makaron spaghetti. Gotujemy tak długo, jak wskazuje opis na opakowaniu makaronu. Po tym czasie makaron odcedzamy.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara foto
Do miski wbijamy 2 jajka i rozbijamy je.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara foto
Do garnka (nie stojącego na ogniu) wrzucamy odsączoną pancettę i makaron. Mieszamy. Całość posypujemy pecorino i parmezanem i ponownie mieszamy. Do makaronu dodajemy tłuszcz, który pozostał na patelni po smażeniu boczku. Wszystko ponownie porządnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mieszamy dokładnie i odstawiamy garnek z powrotem na mały ogień. Doprawiamy pieprzem białym oraz oregano.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 27: Spaghetti carbonara foto
Spaghetti nakładamy na talerz, dekorujemy listkiem bazylii i gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

CAMILLO1975
CAMILLO1975 14.01.2016 13:30
włoski: alla Carbonara - przyimek + rzeczownik - bez śmietany :) :) :) polski: ala carbonara - podobne do alla carbonara bo ze śmietaną :) :) :)
smyczek 23.01.2015 00:18
Pychota, polecam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat