Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burrito
- Sycące danie na obiad, lunch i kolację
- Danie kuchni meksykańskiej
- Chili con carne zawinięte w tortilli
Domowe burrito, w smaku niczym nie odbiega od tego z najlepszych meksykańskich restauracji! Docenią je z pewnością wszyscy, którzy lubią wyszukane przekąski i czasem mają ochotę na coś innego niż schabowy z kapustą! Polecamy użyć dobrej jakości sera - cheddara lub innego długodojrzewającego, startego na wióki. Prostszą i szybszą wersję będzie zwykły ser żółty w plasterkach.
Kroki postępowania
Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać mięso, mieszać i smażyć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić pomidory z puszki, doprawić sola, pieprzem, papryką i kuminem, dusić 10 minut. Dodać kukurydze i fasolę, dobrze osączone. Jeszcze chwilę dusić razem.
Placki tortilli kłaść na gorący grill, nałożyć po czubatej łyżce na środku placka.
Następnie położyć na wierzch plaster sera (lub wiórki), tortillę złożyć,