Przepis i sposób przygotowania na: Jak zawijać burrito? Burrito wg Buni
Jak zawinąć burrito krok po kroku.
1) Przygotuj składniki - postaw na swoje ulubione dodatki. Ryż, fasola, mięso, warzywa oraz ser. Burrito to świetne danie, aby wykorzystać pozostałe składniki np. z obiadu. Wyłóż je na połowie tortilli.
2) Zacznij od zawijania od dołu placka. Tutaj ważne, aby przytrzymać farsz, lekko dociskając go.
3) Zawijanie brzegów - zagnij delikatnie brzegi do środka. Tą czynność wykonaj mniej więcej w połowie placka. I następnie rolluj placek do końca. Po złożeniu powinien wyjść kształtny rulonik. Nie przesadzaj z ilością farszu do środka. Im więcej tym trudniej zachować odpowiedni kształt.
Nie ma jednego sposobu jak zwinąć burrito ale mam nadzieję, że ten powyżej opisany, pozwoli Wam wykonać tę czynność.
Kroki postępowania
Wysypać blat (stolnicę) mąka . Podzielić ciasto na 2 części. Utoczyć je w rulony jak na kopytka i pociąć w kawałki wielkości kopytek( z tej porcji 8 szt.)
Rozgrzać suchą patelnię. Placki piec na patelni (na średnim nie za ostrym gazie by nie zrobiły się chrupkie) do zrumienienia najpierw jednej a potem drugiej strony.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Paprykę pokroić w bardzo cienkie paseczki.
Podgrzać fasolkę i doprawić do smaku tak by była pikantna.
Sałatę umyć i osuszyć.
Poszczególne składniki ułożyć przy plackach (gorąca fasolę w miseczce) .
Każdy sam sobie komponuje nadzienie kładąc liście sałaty, mięso, fasolkę, ogórek, natkę, paprykę , cebulkę .
Złożyć placek na pół i tak jeść pilnując by sos nie wyciekał :)
* możemy użyć ,, strzępki" mięsa które zostają nam przy krojeniu mięs czy drobiu lub kawałki obrane od kości - maja być chude , miękkie , drobno pokrojone - najlepiej w paseczki
** ja zrobiłam małe placuszki bo tak się wygodniej je ale można zrobić 4 duże wielkości normalnych Tortilli
*** oczywiście składniki nadzienia można modyfikować zależnie od tego co akurat mamy w domu np. zamiast papryki kukurydzę , zamiast cebuli-szczypior, zamiast sałaty -rukolę itd.
**** do ciasta można dodać curry, papryki, kminku lub innych przypraw by było pikantne - można je zabarwić szpinakiem lub sokiem z buraków
Klasyczne burrito to na pewno nie jest ale może ktoś się skusi by zrobić mając podobne składniki.