Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(78)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiaj przepis na wrap z wołowiną, awokado i kolendrą. Jest to połączenie kuchni amerykańskiej (teksańskiej) z meksykańską, czyli tzw. Tex-Mex. Polędwica wołowa w marynacie z sosu sojowego, oleju rzepakowego i słodkiej papryki pasuje do tego dania idealnie, ale jeśli wolisz możesz zastąpić wołowinę kurczakiem, indykiem lub innym mięsem, które lubisz.

Składniki:

Wrapy:

olej rzepakowy 50 mililitrów
sos sojowy 50 mililitrów
polędwica wołowa 300 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
awokado 1 sztuka
tortilla 2 sztuki
serek śmietankowy z ziołami 4 łyżki
rukola 100 gramów
suszone pomidory 6 sztuk
kolendra kilka gałązek
ser gouda 150 gramów

Sałatka:

rukola 100 gramów
papryczki jalapeno 2 - 4 sztuki
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak 2 - 4 ząbki
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
kolendra 1/3 pęczka

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
pieprz kolorowy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

By sprawdzić, czy awokado jest dobre, z góry odrywamy małą drewnianą część gałązki – jeżeli środek jest zielony, to znaczy, że awokado jest odpowiednio dojrzałe.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14

Wrapy:

Do miski wlewamy olej rzepakowy i sos sojowy, dodajemy paprykę słodką, mieszamy. Polędwicę kroimy w kawałki i wkładamy do marynaty w misce. Całość mieszamy i pozostawiamy w marynacie. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Nagrzewamy patelnię i smażymy polędwicę, mieszając. Dodajemy czosnek, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i smażymy, mieszając. Na środku placka rozsmarowujemy 2 łyżki serka śmietankowego z ziołami, następnie układamy połowę usmażonych składników, kilka listków rukoli, wydrążamy połówkę awokado, 3 suszone pomidory (wraz z olejem), parę gałązek świeżej kolendry. Na wierzch ścieramy (na dużych oczkach tarki) połowę sera gouda. Tortille zawijamy. Nagrzewamy patelnię i podsmażamy gotowego wrapa z dwóch stron (przez około 5 minut, aż placek nabierze złocistego koloru). Wrapa przecinamy na pół.

Sałatka:

Do osobnej miski wkładamy rukolę, papryczki jalapeño, marynowany czosnek, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy sałatkę  i układamy na niej gotowego wrapa. Dekorujemy listkiem kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak