Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj przepis na wrap z wołowiną, awokado i kolendrą. Jest to połączenie kuchni amerykańskiej (teksańskiej) z meksykańską, czyli tzw. Tex-Mex. Polędwica wołowa w marynacie z sosu sojowego, oleju rzepakowego i słodkiej papryki pasuje do tego dania idealnie, ale jeśli wolisz możesz zastąpić wołowinę kurczakiem, indykiem lub innym mięsem, które lubisz.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wrapy:

  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • polędwica wołowa

    300 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • tortilla

    2 sztuki
  • serek śmietankowy z ziołami

    4 łyżki
  • rukola

    100 gramów
  • suszone pomidory

    6 sztuk
  • kolendra

    kilka gałązek
  • ser gouda

    150 gramów

Sałatka:

  • rukola

    100 gramów
  • papryczki jalapeno

    2 - 4 sztuki
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    2 - 4 ząbki
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • kolendra

    1/3 pęczka

Do smaku:

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • pieprz kolorowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14

Wrapy:

Do miski wlewamy olej rzepakowy i sos sojowy, dodajemy paprykę słodką, mieszamy. Polędwicę kroimy w kawałki i wkładamy do marynaty w misce. Całość mieszamy i pozostawiamy w marynacie. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Nagrzewamy patelnię i smażymy polędwicę, mieszając. Dodajemy czosnek, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i smażymy, mieszając. Na środku placka rozsmarowujemy 2 łyżki serka śmietankowego z ziołami, następnie układamy połowę usmażonych składników, kilka listków rukoli, wydrążamy połówkę awokado, 3 suszone pomidory (wraz z olejem), parę gałązek świeżej kolendry. Na wierzch ścieramy (na dużych oczkach tarki) połowę sera gouda. Tortille zawijamy. Nagrzewamy patelnię i podsmażamy gotowego wrapa z dwóch stron (przez około 5 minut, aż placek nabierze złocistego koloru). Wrapa przecinamy na pół.

Sałatka:

Do osobnej miski wkładamy rukolę, papryczki jalapeño, marynowany czosnek, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy sałatkę  i układamy na niej gotowego wrapa. Dekorujemy listkiem kolendry.

Doradca Smaku
By sprawdzić, czy awokado jest dobre, z góry odrywamy małą drewnianą część gałązki – jeżeli środek jest zielony, to znaczy, że awokado jest odpowiednio dojrzałe.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat