Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Wrapy:
-
olej rzepakowy
50 mililitrów -
sos sojowy
50 mililitrów -
polędwica wołowa
300 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula czerwona
1 sztuka -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
awokado
1 sztuka -
tortilla
2 sztuki -
serek śmietankowy z ziołami
4 łyżki -
rukola
100 gramów -
suszone pomidory
6 sztuk -
kolendra
kilka gałązek -
ser gouda
150 gramów
Sałatka:
-
rukola
100 gramów -
papryczki jalapeno
2 - 4 sztuki -
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak
2 - 4 ząbki -
pomidorki koktajlowe
5 sztuk -
kolendra
1/3 pęczka
Do smaku:
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
pieprz kolorowy
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14
Wrapy:
Do miski wlewamy olej rzepakowy i sos sojowy, dodajemy paprykę słodką, mieszamy. Polędwicę kroimy w kawałki i wkładamy do marynaty w misce. Całość mieszamy i pozostawiamy w marynacie. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Nagrzewamy patelnię i smażymy polędwicę, mieszając. Dodajemy czosnek, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i smażymy, mieszając. Na środku placka rozsmarowujemy 2 łyżki serka śmietankowego z ziołami, następnie układamy połowę usmażonych składników, kilka listków rukoli, wydrążamy połówkę awokado, 3 suszone pomidory (wraz z olejem), parę gałązek świeżej kolendry. Na wierzch ścieramy (na dużych oczkach tarki) połowę sera gouda. Tortille zawijamy. Nagrzewamy patelnię i podsmażamy gotowego wrapa z dwóch stron (przez około 5 minut, aż placek nabierze złocistego koloru). Wrapa przecinamy na pół.
Sałatka:
Do osobnej miski wkładamy rukolę, papryczki jalapeño, marynowany czosnek, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy sałatkę i układamy na niej gotowego wrapa. Dekorujemy listkiem kolendry.
By sprawdzić, czy awokado jest dobre, z góry odrywamy małą drewnianą część gałązki – jeżeli środek jest zielony, to znaczy, że awokado jest odpowiednio dojrzałe.![]()
Komentarze (0)