Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Wrap z wołowiną, awokado i kolendrą, odc. 14
Wrapy:
Do miski wlewamy olej rzepakowy i sos sojowy, dodajemy paprykę słodką, mieszamy. Polędwicę kroimy w kawałki i wkładamy do marynaty w misce. Całość mieszamy i pozostawiamy w marynacie. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w piórka. Paprykę kroimy w cienkie paski. Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Nagrzewamy patelnię i smażymy polędwicę, mieszając. Dodajemy czosnek, czerwoną cebulę i czerwoną paprykę. Doprawiamy pieprzem ziołowym i smażymy, mieszając. Na środku placka rozsmarowujemy 2 łyżki serka śmietankowego z ziołami, następnie układamy połowę usmażonych składników, kilka listków rukoli, wydrążamy połówkę awokado, 3 suszone pomidory (wraz z olejem), parę gałązek świeżej kolendry. Na wierzch ścieramy (na dużych oczkach tarki) połowę sera gouda. Tortille zawijamy. Nagrzewamy patelnię i podsmażamy gotowego wrapa z dwóch stron (przez około 5 minut, aż placek nabierze złocistego koloru). Wrapa przecinamy na pół.
Sałatka:
Do osobnej miski wkładamy rukolę, papryczki jalapeño, marynowany czosnek, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do reszty składników, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem, całość dokładnie mieszamy.
Na talerz wykładamy sałatkę i układamy na niej gotowego wrapa. Dekorujemy listkiem kolendry.