Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska
- pożywna zupa meksykańska
- danie obiadowe
- przepis na pyszny obiad
Zupa meksykańska może stanowić urozmaicenie codziennych obiadów. Z jednej strony zaliczamy ją do zup, a z drugiej jest na tyle pożywna, że może być drugim daniem. Często stanowi ciepłą przekąskę podczas spotkań ze znajomymi.
1. W garnku umieszczamy kukurydzę i fasole (razem z zalewą z puszki). Dodajemy wodę tak, by przykryła zawartość. Wstawiamy na mały ogień.
2. Na patelni smażymy mięso, potem cebulę pokrojoną w piórka. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Gotujemy około 20 minut.
3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 10-15 minut.
4. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę podgotowujemy.
Zupę można podawać posypaną żółtym serem.