Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Zupa meksykańska

5.0
(404)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa meksykańska, to pożywna propozycja obiadowa. Duża ilość składników sprawia, że może ona stanowić dwudaniowy obiad. Warto wzbogacić ją dodatkami w postaci: śmietanowego kleksa, nachosów lub tortilli. To jak Amigos, skusicie się na ten meksykański przysmak? 

Składniki:

mięso mielone
700 gramów
kukurydza
400 gramów
fasola biała
400 gramów
cebula biała
1 sztuka
pomidory w puszce
400 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
3-4 łyżki
cukier
1 łyżeczka
fasola czerwona
400 gramów
papryka czerwona
2 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa meksykańska

  • pożywna zupa meksykańska
  • danie obiadowe
  • przepis na pyszny obiad

Zupa meksykańska może stanowić urozmaicenie codziennych obiadów. Z jednej strony zaliczamy ją do zup, a z drugiej jest na tyle pożywna, że może być drugim daniem. Często stanowi ciepłą przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. 

1. W garnku umieszczamy kukurydzę i fasole (razem z zalewą z puszki). Dodajemy wodę tak, by przykryła zawartość. Wstawiamy na mały ogień.

2. Na patelni smażymy mięso, potem cebulę pokrojoną w piórka. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Gotujemy około 20 minut.

3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 10-15 minut.

4. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę podgotowujemy.

Zupę można podawać posypaną żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysiek J 09.01.2015 15:54
hmmm, zupa jest wspaniała, ale w przepisie ewidentnie brakuje czerwonej fasoli (zamiast białej, albo po 1 puszce); i nie wiem czemu chili w proszku a nie świeże :P. Poza tym przepis znany mi od 8-10 lat z programu Pascala, robił to jako zupę jamajską bodajże; u mnie w domu znana jako zupa ala pumba XD Polecam na zimę, sycąca i rozgrzewająca!
ppaulina 14.02.2014 21:01
pycha danie
mysza75 08.01.2014 15:16
pyszna zupka syta :-)
EmciaPichci 21.12.2013 11:28
ciekawy przepis!
Olga_SK 11.12.2013 18:10
U nas to rodzinny hit! :D
Klausia 11.12.2013 16:13
nigdy nie jadałam meksykańskiej, a ta wygląda smacznie :D
JOANNA16 10.09.2013 14:13
pyszna zupka
gacopierz23 16.07.2013 19:51
lubię takie dania
Bernadeta1 16.07.2013 12:41
taka zupka to moje smaki
Stenka 12.07.2013 11:23
dobre danie
erym 17.06.2013 08:59
czesto robie. pycha!
dwa pokoje z kuchnią 15.04.2013 10:29
taka zupka jest przepyszna!
Ewa104 15.04.2013 09:43
Bardzo lubię takie klimaty.
magdalea 14.04.2013 17:01
uwielbiam zupę meksykańską, chyba czas ją zrobić :)
magdziorka6 14.04.2013 16:04
bardzo dobra
Megg 14.04.2013 15:59
przepyszna taka zupka
Konczi 14.04.2013 14:56
lubię meksykańskie dania a Twoja zapuka zapowiada się smacznie
Marta11 14.04.2013 14:54
pyszna zupa
marta19 14.04.2013 14:37
uwielbiam ;)
IwonaDD 14.04.2013 14:20
wspaniała !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak